Депутатът от ГЕРБ и бивш яростен противник на премиера Бойко Борисов, но днешен негов горещ защитник, беше приклещен по-рано днес на излизане от сградата на Народното събрание от протестиращи граждани.

Биков бе разпитаван на два пъти. Първо той бе спрян от журналисти, където го интервюира Миролюба Бенатова.

 

 

А малко по-късно друга група хора го подложиха на своеобразен кръстосан разпит. Биков от своя страна, сложил ръце в джобовете, очевидно бяга от директните неудобни въпроси, въпреки че остава доста време при гражданите. 

Разговорът започва с директния въпрос от страна на протестиращ: "Вие имате достойнство, нали?" И още преди да е получил отговор, който леко затрудни Биков, гражданинът продължи: 'Когато има неоспорими доказателства, че премиерът има пачки с евро и кюлчета злато в нощното си шкафче, как се чувствате?"

Тома Биков обаче отговори, че нямал представа откъде са тези неоспорими доказателства и обяви, че лично той още не видял такива. Въпросните снимки, на които се вижда стаята на премиера и чекмеджетата, пълни с пачки, кюлчета злато и пистолет, пък не доказвали нищо, защото на тях не се виждал самият премиер.

Малко след това друг гражданин подхвърля реплика за независимостта на главния прокурор, на което Биков невъзмутимо отговори: 

"Решете дали искате да е зависим или независим. Нали искате контрол - това означава да е зависим - в добрия смисъл на думата."

Очевидно странното обяснение обаче не се прие добре и последва каскада от въпроси за случая "Осемте джуджета", за неразследваните скандали с политици и бизнесмнени и логичното питане: защо прокутурата не прави нищо по въпроса? Депутатът обаче заяви, че този разговор се водел пред НС, а не пред сградата на прокуратурата, и ако искали отговори на тези въпроси, гражданите трябвало да отидат пред сградата на държавното обвинение. 

Спорът продължава по темите за ниското доверие в институциите, за това дали властта дължи отговори и дали всъщност ги дава истински. Малко след това протестиращ обясни на Биков, че е време да си подадат оставката, защото "хората не могат да ви дишат". "Така си мислите вие...", отвърна народният представител от ГЕРБ и допълни, че хората, избрали ГЕРБ, си я искали още. 

Интересно стана, когато жена го попита за рязкото му обръщане на мнението през 2013 г. - от яростен критик на Борисов до негов първи медиен защитник. Биков обясни, че след лична среща с премиера и след като му задал поредица от въпроси, "както вие сега на мен", му станало ясно, че Борисов всъщност не е точно човекът, за когото го мислел преди това. Повлияли му разговорите им и запознанството им. 

По-натам разговорът стига и до вчерашните думи на Борисов от джипката. Премиерът нарече протестиращите "Мафия", която искала да го свали от власт. Хората попитаха Биков "приличаме ли ви на мафия".

"Аз не съм казал за вас, че сте мафия. И Борисов не каза това", отвърна Биков и допълни, че премиерът имал предвид хората, които опитвали да яхнат протеста. 

Накрая протестиращите питат просто депутата: Докога ще стоите тук? 64 дни сме на площада? Докога?

Биков отговори:

"Глас народен, глас Божи!"