БСП е единна, в удивителна кондиция, слуховете за разцеплението й са твърде преувеличени, продължава по същия курс, а за съдбата на конкуренцията на сегашното управление е рано да се говори.

Това бяха основните послания, които лидерката Корнелия Нинова отправи на първата си пресконференция след провелия се вчера безпрецедентно за над 100-годишната история на левицата пряк избор на председател. Социалистите демонстрираха пълна мобилизация - над 67 на сто избирателна активност, като Нинова бе безспорният победител.

От 80 236 членове с право на глас, тя получи подкрепата на 43 228 - повече от половината (81,5).

Според правилата, приети от Националния съвет, изборът се смята за редовен, ако в него са участвали повече от половината от членове, имащи право на глас. И именно в призивите за бойкот бе съсредоточена кампанията ка т.нар. вътрешна опозиция.

Кирил Добрев, доскорошната дясна ръка на Нинова и неин основен опонент, получи 7914 гласа (14,9 процента), Красимир Янков - 1118 (2,1 на сто), а  Валери Жаблянов има 759 (1,4%).

"БСП с е най-демократичната, модерна, европейска лява партия. Вчера се доказа че БСП е зряла с най-високо организирана и проведена кампания, с институционална култура. Сама, без професионална администрация и заплащане, направи показно как се правят избори. 1000 секции, 8000 души - без инциденти, подправени прптоколи, без опашки с чували. Поздравявам ви другари, които участвахте в изборите. Благодаря ви сърдечно", започна с благодарствени слова към актива и комисиите по прекия избор лидерката.

А избирателната активност и голямата подкрепа за себе си обобщи така:

"Най-яркото доказателство, че партията е консолидирана и единна. Всичкото говорене, че сме разцепени и ще се разделим приключи. Партията доказа, че е в удивителна кондция."

По думите й високият й резултат "не е одобрение за един човек, а за курса, който БСП провежда - отказ от задкулисни договорки, борба с мафията, грижа за хорта, промяна на модела на управление, чисти идеи" и др.

След което Нинова отново се обърна към съпартийците:

"Възхищавам се, прекланям се пред морала и силата на българските социалисти. Вие покзахте какво означава истинска, жива, неподвласна на интереси и на зависимости партия. Вчера вие направихте промяната в БСП необратима, но сега ни предстои много по-голямата задача - да направим промяната в България необратима. Знам, че това ще стане скоро. Благодаря ви, скъпи социалисти! Благодаря ви!"

Като тук не стана ясно какво има предвид под "неподвласна на интереси и зависимости партия", която провежда вътрешни избори.

Нинова трябваше да отговори неизбежно на въпроса каква ще е съдбата на опонентите й и в частност сегашният Национален съвет, който изобилства от "вътрешна опозиция" - начело с Добрев. Този въпрос, макар и зададен на два пъти по различен начин, в т.ч. ще покани ли опоненти в екипа си, не намери отговор. "Кой ще бъде в екипа зависи от Националния съвет, а кой ще бъде в Националния съвет зависи от конгреса (на 26-и, б.р.)" - лаконична бе лидерката.

"Днес е рано за отговор на този въпрос", допълни.

Отношенията й с опонентите били "нормални". Каквито били по време на цялата предизборна кампания.