Гран При на Тоскана, първото състезание във Формула 1 на пистата на "Ферари" - "Муджело", ще влезе в историята не само с това, а с много събития. То бе белязано от тежки катастрофи, три спирания на надпреварата, четири старта и победа №90 за Люис Хамилтън.

Отпаднаха близо половината от пилотите, като сблъсъците на някои от тях, например фаворитите за подиума Макс Верстапен ("Ред Бул") и Пиер Гасли ("Алфа Таури"), бяха жестоки. Слава Богу - пострадали няма.

Втори е Валтери Ботас ("Мерцедес"), а трети Алекс Албън ("Ред Бул").

Хамилтън води колоната след третия рестарт.

Имаше очаквания за подобен сценарий, тъй като пистата е нова за почти всички пилоти и много различна от всички останали.

Още стартът предложи драма. Потеглилият от първа позиция Хамилтън не започна добре и беше задминат от съотборника си Ботас. Проблеми с мощността на болида попречиха това да стори и Верстапен. Последва поредица от сблъсъци, в които жертви се оказаха Макс и Гасли, който изненадващо триумфира преди седмица на "Монца".

Излезе автомобил за сигурност и се стигна до летящ рестарт малко по-късно. В опита си да парира Хамилтън, Ботас се забави максимално. Тактиката му успя, но тя се оказа зловещ капан за пилотите от средата на колоната, които се нанизаха един в друг с много висока скорост.

Тук с надпреварата се простиха още четирима, сред които представящият се отлично от началото на сезона бъдещ пилот на "Ферари" Карлос Сайнц-младши.

Този път всички се прибраха в боксовете и Гран При на Тоскана временно бе спряно в 14-ия тур. Рестартът бе от място и Люис Хамилтън брилянтно мина пред Ботас, за което помогна и пасивното поведение на финландеца.

До края британецът, който е само на една победа от рекорда на Михаел Шумахер (91), не изпусна лидерството. Тръгна битка за третото място, в която участваха поне четирима състезатели, сред които и Шарл Льоклер ("Ферари"). Между тях стана много интересно и динамично.

А 43-тата обиколка Ланс Строл спука гума и излетя от пистата, а това доведе до ново спиране на състезанието и прибиране на болидите. 

Хамилтън удържа лидерството, а страхотен старт направи Даниел Рикардо ("Рено"), който дори мина пред Ботас, но скандинавецът си върна позицията. В крайна сметка трети финишира Албън, който направи силен финал и дори имаше шанс за второто място.

Хамилтън увечили аванса си на върха - 190 точки, Ботас пък дръпна на Верстапен - 135 срещу 110 т.

Днешното състезание бе под номер 1000 за "Ферари" във Формула 1. Преди старта имаше програма с атракции по въздуха (на снимките горе). А на пистата Мик Шумахер, който е част от академията на "скудерията" и кара във Формула 2, пилотира болида на баща си от 2004 г. Шарл Льоклер завърши осми, а Себастиан Фетел - 10-и.

Мик Шумахер с колата на своя баща от 2004 г.

След две седмици е Гран При на Русия в Сочи.