На "Дисни" никак не му върви с "Мулан". Натовареният с големи очаквания игрален филм по анимационната класика от 1990-те години среща пречки непрестанно и е обграден от политически противоречия. Въпреки усилията да бъде максимално съобразен като съдържание с китайските нагласи, той не оправдава надеждите да се превърне в блокбъстър там. От "Дисни" очакваха, че струващият 200 милиона "Мулан" ще направи пробив на огромния китайски пазар, който е №2 в света.

Но това не се случи, а политическите критики и оплакванията в недостоверност не стихват

Въпреки старанието на създателите на филма да се харесат на китайците, те не са били никак прецизни с историческите факти. "Мулан" е твърде прозападен като същевременно повтаря азиатските стеротипи. Кастингът е от популярни китайски актьори, но те говорят на английски, което е странно за местните, когато гледат филма, изброява някои от недоволствата в най-населената държава в света "Ню Йорк таймс".

Според местни зрители режисьорът напълно погрешно и упорито е преобърнал характера на Мулан, за да я вкара в ролята на крайна феминистка и героиня.

Неодобрението към този подход се отрази и продажбата на билети в Китай - приходите от тях през премиерния уикенд бяха 23,2 милиона долара. Но през втория уикенд паднаха до едва 6,5 млн. долара, или общо 36,2 млн. долара. Т.е. спадът в китайския бокс офис е със 72 на сто. При това темпо предвижданията са показването на филма в Китай да донесе 45 млн. долара приходи, по-малко от 53-те млн., спечелени от игралната версия на "Аладин" миналата година. Това е поредното доказателство, че китайската публика поради редица причини - напомпване на местния национализъм или неулучване на рецептата от страна на "Дисни", но не приема с очаквания възтрог такъв тип екранизации. 

А от "Дисни" положиха толкова усилия да направят филм, който да отвори широко вратите към китайския пазар.

Постери на "Мулан" на кино в Пекин. Снимка АП/БТА

Студиото нае екип от консултанти и историци. Създателите на филма отрязоха сцена, в която Мулан се целува с мъж, след като при тестване на реакциите на аудиторията в Китай, тя не беше добре приета от зрителите. Снимките бяха осъществени на 20 различни места в азиатската държава. В новата версия на „Мулан“ няма песни, няма говорещо драконче, премахнати са всички елементи, които са нетипични за китайската култура, и са добавени някои типично китайски.

Едно от новите неща в игралния филм е идеята за енергията „чи“, която някои войни владеят. Тя по принцип се използва единствено от мъже, но Мулан също я притежава и затова става отличен войн. Китайските зрители обаче се подразниха не само заради американската интерпретация на „чи“, но защото внушението е, че така Мулан се превръща в супергерой и по този начин се омаловажават успехите ѝ. В анимацията „чи“ не се споменава и Мулан е обикновено момиче, което преодолява изпитанията със съобразителност и помощ от приятелите си.

В последните години за Холивуд става все по-трудно да открие тази пресечна точка, тъй като китайците показват растящ апетит към свръхпатриотични истории като  “Wolf Warrior 2” (2017) and “The Wandering Earth” (2019), два от филмите с най-високи приходи в Китай. Към момента китайският "800-те", историческа военна драма, се представя все по-добре на местния пазар като мина 400 млн. долара и влезе в топ 10 на филмите с най-високи приходи в Китай. 

Но пред "Мулан" имаше и има още множество допълнителни пречки. Официалните власти наредиха да има по-ограничено медийно отразяване, когато стана ясно, че някои от сцените са били снимани в района в крайния запад на Китай, където уйгурското мюсюлманско малцинство е подложено на тежки репресии. Този факт, както и благодарностите от създателите на филма към местните власти там, предизвикаха  бурни политически реакции.

Конгресмени и от Демократическата, и от Републиканската партия в САЩ поискаха обяснение от "Дисни".

Още миналата година се появиха първите признаци, че "Мулан" ще генирира скандали. Сега призивите за бойкот на филма идват от различни места, тогава бяха съсредоточени в Хонконг. Причината  - в личните виждания на актрисата в главна роля – Лиу Ифей. Тя обяви в туитър подкрепата си за полицията в Хонконг, която беше обвинена в ненужна агресия и насилие към протестиращите.

През август 2019 г. американската актриса от китайски произход сподели публикация от китайски вестник в Уейбо, в който имало цитат от репортер: "Подкрепям полицията на Хонконг. Може да ме биете сега. Какъв срам за Хонконг".

Още тогава се появи хаштагът  #BoycottMulan, който бързо набра голяма популярност в социалните медии. През февруари 2020 г. актрисата се опита "да замаже" политическия си гаф пред "The Hollywood Reporter"  с обяснението: "Мисля, че очевидно това е много сложна ситуация, аз не съм експерт. Само се надявам, че ще се разреши скоро".

Другата вълна на възмущение беше свързана с едно от местата на снимките  - провинцията, в която над милион от мюсюлманското уйгурско малцинство е държано в лагери. Представителите му са подлагани на мъчения и тормоз, на принудителен труд, стерилизации - като част от правителствена програма за намаляване на раждаемостта сред мюсюлманското население.

В надписите на филма има благодарности към различните власти в Китай и специално към отдела за партийна пропаганда на въпросния автономен район.

Допълнителна критика е, че има твърде малко азиатци сред творческия екип на филма.

Извън Китай историци и анализатори критикуваха филма като влизащ в съзвучие с политиките на управляващата Китайска комунистическа партия, която налага национализъм и шовинизъм на народността хан.

Във филма Мулан е представена като героиня на етноса хан, която се бори с нашествието на Руран - диваци с тъмна кожа, които се обличат в черно, което вече е проблематичен стереотип. Тя се опитва да спаси императора, ролята е поверена на Джет Ли. Но според историците Мулан много по-вероятно е била от друг етнос - сянбей, хора от степите на северен Китай, отколкото от народността хан и съответно е имала местен владетел - кхан, а не император.

В България обаче всичко това няма значение. Игрaлнaтa вeрcия нa aнимaциятa нa "Диcни" oт 1998 гoдинa прoдължaвa дa e нaй-глeдaният филм, coчaт дaнни oт кинocaлoнитe към 22 септември. Oт излизaнeтo cи пo кинaтa иcтoриятa нa Хуa Мулaн, кoятo ce прeдcтaвя зa мъж, зa дa cпacи и зaмecти бaщa cи oт влизaнeтo в импeрaтoрcкaтa aрмия, e глeдaнa oт 20 878 зритeли и имa 229 004 лeвa.