Израелският адвокат на над 40 близки и наследници на загиналите и ранените при атентата в "Сарафово" се накара на българската прокуратура днес, че шиитската групировка "Хизбула" не е сред обвиняемите. Това стана при финалните пледоарии на делото.

Макар да му е обяснено, че няма как групировка по българските закони да бъде обвинена като извършител на престъпление, адвокат Яков Ранд заяви, че него го интересува "Хизбула" да се впише като ответник само в частните искове, т.е. - за финансовата част. Това не е станало, макар "Хизбула" да бе цитирана многократно днес на финалните пледоарии на прокуратурата.

"Не трябва да се даде на терористите да плащат според страната, където е извършено престъплението - това би било липса на справедливост", обяви още израелецът.

Той каза, че осиротелите са понесли загубата си и остават да живеят в родината му, а останалите нетрудоспособни и страдащи също там ще изтърпяват страданията си. И даде пример, че по 10 млн. лв. на загинал - колкото те претендират, в Израел е нормална сума за кръвнина, а в България ни се струва висока. Общо гражданските искове са над 200 млн. лв.

"Тези хора не са извършили атентата само заради тяхната вяра, а стои цяло организация зад тях - те са получили подготовка, пари, логистика от "Хизбула", недоволства той от обвинението.

Преди това Специализираната прокуратура поиска най-тежките присъди по българското законодателство на Хасан ел Хадж Хасан и Мелиад Фарах. Двамата ливанци с австралийски и канадски паспорт са обвинени задочно в тероризъм, предизвикал смъртта на мнозина, други са ранени. Те се издирват безуспешно от Интерпол.

При атентата на 18 юли 2012 г. загинаха 5-има изралски граждани, българският шофьор Мустафа Кьосов и атнетаторът Мохамед ел Хюсеини. 

Като утежняващи обстоятелства прокурор Евгения Щъркелова посочи, че та са се сговорили да извършват атентат, както и че е постигнат страх и смут в обществото.

Интересни са данните за свързаност с шиитската групировка "Хизбула", които прокурорката изреди в пледоарията си днес.

Бащата на Мохамед Хюсеини е роден в Ливан (майката е от Франция), но Хюсеини-старши поддържа връзка с "Хизбула". Близък приятел на тяхното семейство с име Рашид е приел шиитството, има явна връзка между него и атентатори в Париж и Ливан, а същият е бил гарант при наемане на квартири и на работа на младия извършител на атентата.

Мелиад Фарах (с шофьорска книжка на името Брайън Джеймисън) е австралийски гражданин с ливански произход, но баща му е регистриран криминално в Сирия за финансови измами, като е заподозрян, че е подпомагал парично "Хизбула".

Освен това в социалните мрежи има снимки на негови братовчеди, поддържащи групировката. Допълнително в деня преди взрива Мелиад Фарах получава мейл от лице, чийто баща е член на "Хизбула". Между другото, Фарах е лицензиран като охранител на летище в Австралия. 

Хасан Ел хадж Хасан също има родствени връзки с терористичната организация "Хизбула", твърди българската прокуратура.

Намерените неистински документи на Ел Хадж Хасан и на Ел Хюсеини са изработени на един и същи принтер, който е продаден в Ливан, са установили българските експертизи. Не е ясно кой го е получил обаче.

При атентата е използвана амониево-селитрена смес с тротилов еквивалент около 2200 грама. Взривени са по радиостанция, която Хюсеини е активирал, след като е станал скандал между него и пътниците от автобуса с израелски туристи. Той е опитал да се слее с тях и да сложи багажа си със самоделното взривно устройство, но те са го усетили и са влезли в пререкания.

Тогава той се обръща с гръб към автобуса и взривът избухва - на едва около 80 см от превозното средство. Интересно е, че според експертизите категорично в момента на взрива той е бил с вдигнат ляв крак, т.е. - опитвал се е да се оттегли.

Според прокурорката по делото обаче е бил готов за тази развръзка.

Прокуратурата настоя да се уважат и всички гражаднски искове по делото, които са за над 200 млн. лв.

Специално днес бе обърнато внимание на отсъствието на каквито и да е адкватни охранителни мерки по онова време на аеропорта до Бургас.

Двамата служебни адвокати на издирваните терористи бяха съвсем кратки - пледираха по около 5 мин. И двамата посочиха, че след толкова години разследване по делото има събрани само косвени улики.

Георги Георгиев - на  Мелиад Фарах, посочи, че срещу подзащитиния му няма ДНК доказателства, няма открита кореспонденция, дори не е доказано по никакъв начин, че той е знаел, че в района има взривно устройство. Нямало данни и че има каквато и да е съпричастност към внасянето или предвижването на тротил.

Георгиев посочи, че все още към днешна дата няма никакви доказателства и че атентаторът е искал да се самоубива.

"Питаме се тогава кой го е взривил", посочи той, като изтъкна, че не е установено двамата - Хасан и Фарах, да са били на съответното близко разстояние.

Макар че вярвал "в личен план", че организатор на атентата е Хизбула, адвокатът посочи, че има само косвени доказателства за връзки на Фарах с организацията - братовчеди и роднини.. Но пък в Ливан всички имали такива роднини.

Дори тези хора да са се движели едновременно там, няма никакви доказателства, че Фарах изобщо е знаел за намеренията на самия извършител.

От вълнение той дори забрави да каже какво иска от съда - та се наложи съдийката да го подсеща:

"Да разбирам, че искате  оправдателна присъда?"

Адвокат Жанет Желязкова - на Хасан ел Хадж Хасан, бе по-обрана, като каза, че не заслужава такава тежка присъда на базата на едни фалшиви документи за самоличност (всъщност единственото "свързващо" звено сред преките доказателства срещу тримата - които може би не са се и познавали - е експертизата, че документи на Хасан и на атентатора Ел Хюсеини са произведени на един и същи принтер, б.р.).

Тя заяви, че макар по човешки да съчувства на близките на 6 жертви и 36 ранени, де юре присъдата не би кореспондирала с доказателствата.

"Никъде в обвинителния акт не са посочени конкретно действия, деяния, насоки, с които да е спомогнал самия терористичен акт и неговия извършител", каза тя.

И нарече, че претендираните финансови обезщетения са силно завишени.

Съдът ще се произнесе с присъда на 21 септември в 10:30 ч.