21 септември 2020 г., сутринта:

Представители на Националното сдружение на кметовете на кметства излизат на мълчалив протест. Мястото е Калофер - кметът на подбалканския град Румен Стоянов е председател на сдружението. Участниците са от различни политически сили, но това няма значение - имат обща кауза. Исканията са най-общо две. Първото - някаква финансова независимост и гарантиран бюджет на населените места, които си нямат общински съвет, гражданите на много от тях не избират и кмета си пряко заради ограничение по закон и им се назначава кметски наместник, а финансите зависят от "голямата община", към която населените места принадлежат. И от благоволението на общинския кмет и администрация.

И второто искане - населени места с над 100 постоянни жители отново да могат да избират местния си управник, вместо той да се назначава. Сега по закон само кметствата с над 350 обитатели имат право да избират кмет на кметство. 

Румен Стоянов, цитиран от БНР, смята, че ако до 15 дни няма развитие по двата казуса, може да се стигне до протест и затваряне на пътя към връх Шипка - "малки кметове" и наместници и жители на тези населени места ще си поискат... всъщност отдавна обещаното... "Малките" кметове са около 3000. А без право да избират местния си управник са около 270 000 граждани.

21 септември 2020 г., по обед:

Премиерът Бойко Борисов отново е в джипката, зад волана. Пътува за инспекция на пореден път в строеж. Всичко се излъчва на живо във фейсбук. И без това джипът, социалната мрежа и посещения в контролирана гражданска среда са единствените трибуни на министър-председателя, откакто повече от два месеца в София има масови протести, които искат оставката му - неговата и на главния прокурор Иван Гешев. От началото им на публично място в София Борисов се е явявал май едва два пъти - веднъж в самото начало на недоволството, когато ГЕРБ организира "контрапротест" срещу антиправителствения протест. И премиерът отиде "при своите". И втори път - на партийна среща с актива на ГЕРБ в "София тех парк". Злополучна сбирка, но това не е темата...

Но извън протестите в София (и някои други по-големи градове), оказва се, че и кметовете на кметства искат да протестират. Неприятно. Борисов използва живото предаване, за да реагира. Съобщава, че е говорил с кмета на Калофер Румен Стоянов. И даже е "измислил" решение:  

„Свързах ги (кметовете - б.р.) с Кирил Ананиев (понастоящем министър на финансите - б.р.).

В четвъртък в 10 часа ще се срещнат и там ако трябва ще се промени законът и за финансирането, има по-големи кметове, които отпускат на малките населени места парите. Ние ги преведем, те не им ги дават, така че това ще го отрегулираме в закона и може би имат право до 100 човека, където има населени места, да може да си правят изборите местните, да си избират и там, защо да им го назначаваме, може да си го избират хората“.

Ще каже човек, че министър-председателят пак е на пулса на справедливи искания и щом казус стигне до него - той се намесва да го реши. Ще си го каже това, ако не помни...

12 ноември 2018 г., понеделник, 12,45 ч

Имейл от правителствената информационна служба съобщава на медиите, че предоставя снимки и видео от среща на "министър-председателя Бойко Борисов с кметове на малки населени места и последвалия брифинг". Премиерът, заедно с тогавашния финансов министър Владислав Горанов, вицепремиера Томислав Дончев, шефката на бюджетната комисия в парламента от ГЕРБ Менда Стоянова, научаваме, обсъдили исканията на сдружението на кметовете и кметските наместници. А те са законови изменения, с които да им се вменят контролни функции, както и да не се молят на общинските кметове за всеки разход, който трябва направят. Кметовете на малки населени места искат по-сериозни санкции за "големите" им колеги, които сега често не изпълняват решенията на общинските съвети по отношение на финансирането. На срещата малките населени места се представляват от Румен Стоянов, кмет на Калофер и тогава. 

На въпросната среща е решено всяко населено място да си има бюджетна рамка, а кметът на общината ще бъде длъжен да я изпълнява. Кметовете на населените места ще предлагат на общинските власти план сметка, ще могат да участват в контрола при изпълнение на обществените поръчки, ако са на тяхна територия и т.н. Новините съобщава Стоянов, който припомня, че малките населени места, съответно кметове и наместници, са около 3000. 

И Менда Стоянова, и Владислав Горанов потвърждават, включват се и в разказа за обещанията, дадени на въпросната среща. Вторият даже смята, че на общински кметове, които не изпълняват задълженията си, трябва да се търси административна, а в някои случаи и политическа отговорност.

20 февруари 2019 г., сряда, редовно заседание на Министерския съвет

Обещанието, дадено на срещата от ноември не е забравено. Правителството одобрява проект за изменение и допълнение на Закона за местното самоуправление и местната администрация. Пресслужбата на Министерския съвет изрично съобщава за това, Горанов, както му е било "разпоредено", е подготвил новите текстове в закона, а Борисов обявява, че "днес даваме основата, върху която в парламента да се проведе дебат".

„С този законопроект сме предложили изменения, които според нас са балансирани и приемливи“, заявява Горанов, свидетелства и приложевата стенограма от заседанието на правителството

Проектът  предвижда задължение на общинския съвет при приемането на бюджета на общината да одобрява разходи по определени показатели на кметствата в рамките на общия бюджет. Изрично се регламентира задължението за кмета на общината в хода на изпълнение на бюджета да осигурява своевременно през годината одобрените разходи по бюджетите на кметствата. Създава се възможност кметовете чрез свои представители да участват в цялостния процес по подготовката на офертите, строително-ремонтните работи и приемателните комисии за обекти, които се намират на територията на кметството.

Горанов все пак отбелязва, че няма единно мнение между Националното сдружение на общините и Националното сдружение на кметовете на кметства. Но не правителството трябва да е арбитър, а... парламентът. 

22 февруари - 4 април 2019 г. - на ход е Народното събрание - с мнозинство на ГЕРБ и "патриотите"

Закономерно и съвсем по процедура Министерският съвет внася законопроекта, който е одобрил, в Народното събрание. Регионалната комисия на законодателния орган е водеща по обсъжданията - начело с Искрен Веселинов от "Обединени патриоти". Бюджетната комисия на Менда Стоянова (ГЕРБ) също трябва да се произнесе.

В периода преди това да се случи,  се потвърждават изводите на министър (тогава) Горанов от обществените обсъждания преди това, че кметовете на общини, обвинявани, че не изпълняват задълженията си към малките населени места, и кметовете на кметства, имат различна визия как трябва да се управляват финансите на местната власт. Всеки си брани своето, но и самите кметове на малки кметства имат някои, макар и по-дребни забележки по текстовете, написани след разпореждането на Борисов. Това се разбира от становищата, внесени в Народното събрание от двете сдружения, като пълното "досие" на законопроекта можете да видите ТУК.

На 4 април и двете парламентарни комисии излизат с доклади за първо четене на законопроекта. И в двата случая предложението на правителството е прието на ниво комисии без гласове "против" и "въздържал се". С този завиден резултат законопроектът тръгва към пленарната зала. 

11 април 2019 - 21 септември 2020 г. - обещания "на трупчета"

Промените в Закона за местното самоуправление и местната администрация стигат до залата благополучно на 11 април 2019 г. По това време БСП бойкотира законодателния процес и не присъства в парламента. Затова и не знаем какво мисли лявата опозиция по темата - няма я в дебатите. Не знаем и как би гласувала, ако я имаше, но можем да предположим, че би подкрепила исканията на малките кметове. Каквито тя има. 

Знаем обаче как гласуват всички останали. А именно - всички присъстващи депутати от ГЕРБ, "Обединени патриоти", ДПС и независимите са единодушно "за" на първо четене. Четиримата присъстващи от "Воля" се въздържат. Изглежда, че някога, при това в година на местни избори наесен, каквато бе 2019-а година, слънце ще изгрее на улицата на 3000 кметове на малки населени места, които се борят да получават своя дял от бюджета. Без значение кой е "големият кмет".

Дебатите обаче не показват това завидно единодушие при гласуването на законопроекта, поръчан от Борисов. И депутати от ГЕРБ - при това цял зам.-председател на Народното събрание в лицето на Емил Христов, и представители на "патриотите" - като бившия кмет на Пловдив Славчо Атанасов, а и избраник от ДПС обявяват, че законопроектът има недъзи. Подкрепят го, но "по принцип".

Затова и шефът на водещата регионална комисия иска дълъг срок за предложения за редакции в текстовете преди окончателното им гласуване. Даже възможно най-дълъг по правилник - 3 седмици. 

Тук вече на база на случилото се интерпретацията може да е само една - законопроектът с реформата, обещана от Борисов, остава "на трупчета". И си седи така до ден днешен, нищо, че минаха и местните избори, и близо 2 години от премиерските обещания. Или може би именно защото имаше местни избори. "Големите кметове" няма да ги "сърдим" с промени, с които ще трябва да дават иначе полагащи се на гражданите на малките населени места пари за благоустройство. Не и преди вот. "Малките" кметове ще ги държим в очакване - няма да викат много, защото... част от тях дори избираеми не са, назначаеми са. Може и да не е това точно мотивът, но пък може да се направи обосновано предположение с оглед на събитията и политическата логика.

Дългият срок за предложения се оказва силно безинтересен дори за критиците на одобрения иначе единодушно законопроект. Нови текстове предлагат само Спас Панчев, заедно с Александър Сабанов (към днешна дата независими). Любопитното е, че те третират второто искане на малките кметове - падане на прага на броя жители, за да се избира пряко на избори кметът на кметство. Не до 100, но поне до 250 души при действащо ограничение от 350. И Искрен Веселинов предлага нещо - пак в полза на "малките" кметове - 1:2 от капиталовите разходи в бюджените на общините да отиват за малките населени места и районите в градовете, в които има такива (София, Пловдив и Варна)...

Регионалната комисия на 21 май 2019 г. публикува чернова на доклад за гласуване на законопроекта на второ четене. Но в дневния ред темата така и не влиза. А това може да значи само едно - няма воля в управляващото мнозинство това да се случи. 

Подробности...

Почти две години след обещанията си към кметовете на населени места премиерът Бойко Борисов им обещава - на живо по фейсбук, същото - парламентът да приеме закон за исканията им... Прави го, защото те пак са се обадили, даже с протести и блокада насред протести и блокади плашат. Обещанието на премиера пак е от името на друга институция - Народното събрание. Където сам е пратил "дебата" в началото на 2019-а., понеже има междукметски различия по темата с финансите. Но пък от опит знаем, че той, парламентът, ако лидерът на ГЕРБ (не в качеството си на премиер, защото не е редно) настоява - поисканото ще го подпечата с вот. А дали лидерът на ГЕРБ е настоявал? 

И още нещо - само преди няколко дни същото това Народно събрание приемаше промени в Изборния кодекс. В него споменатият вече Искрен Веселинов от ВМРО/"Обединени патриоти" - тоест от управляващото мнозинство, иска промяна и в Закона за административно-териториалното устройство на Република България. Именно там пише, че населени места с под 350 постоянни жители не избират пряко своите кметове. Веселинов предлага прагът да падне до 200. ГЕРБ гласува.... "против".

Последното се случи точно на 17 септември 2020 г. Днес е 21 септември. И едни кметове плашат с протест на пътя на връх Шипка...