Френското законодателство, изискващо собствениците на жилища да получат разрешение от градската управа, за да отдават имотите под краткосрочен наем, например чрез платформи като "Еърбиенби" (Airbnb), отговаря на европейските правила. 

Това постанови днес Съдът на ЕС, информира ДПА, цитирана от БТА.

Делото, по което съдът се произнесе, включва две компании, глобени от управата на Париж, защото давали под наем апартаменти студиа в "Еърбиенби", без предварително да получат разрешение от градските власти.

Фирмите обжалваха глобите в дело, което стигна до касационния съд на Франция, а той се обърна към СЕС за насоки по прилагането на правилата на ЕС за вътрешния пазар.

Според европейските съдии френските разпоредби, които обхващат градове с население над 200 000 души, са в съзвучие с правилата на ЕС и насърчават страните членки да се борят с недостига на жилища. Кметът на Париж Ан Идалго приветства решението.

Френската столица е сред няколкото европейски града, които се опитват да ограничат дейността на платформи за краткосрочно наемане на жилища като "Еърбиенби" заради рязкото увеличаване на наемите за местните жители и недостига на жилища. Делото сега се връща във френските съдилища за окончателно решение по делото според насоките, дадени от СЕС.