БСП била съблазнявана с моркова и бита с тоягата, но въпреки това е останала ударна опозиция на ГЕРБ. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред 50-ия конгрес на партията.

Нинова заяви, че за последните 4 години е имала няколко задачи.

"Поехме ангажимент да превърнем БСП в ударна опозиция и го изпълнихме", заяви Нинова.

"Благодаря ви скъпи депутати, вие сте бойци", заяви Нинова.

Друга задача била да не се влиза в задкулисни договорки с ГЕРБ.

"Изпълнихме го. Не приехме предложение да имаме шеф на парлмента и министри в кабинета на Борисов. Където леви и десни се съюзиха, има отлив от системните партии. Родиха се крайно десни и крайно леви, анархистични партии. Всяка партия, прегърнала се с ГЕРБ, повече не влиза в парламента. Моралът в политиката диктува да не лъжеш избирателите. Не излъгахме 1 млн. българи, които повярваха че ние сме алтернатива. Имаше натиск отвътре и отвън. Бяхме съблазнявани с моркова, бяхме бити с тоягата, но издържахме", каза Нинова.

Според нея в момента ни управлява нова тройна коалиция - ГЕРБ и "Обединени патриоти", подкрепяни неофициално от ДПС и скрито от "Воля".

Задача на БСП била да изработи алтернативен национален план за управление на страната. Нинова обясни, че това е станало чрез "Визия за България".

Нинова изтъкна, че е изпълнена и другата задача:

"Да вдигнем БСП на крака. Победихме на президентските избори, увеличихме депутатите си от 39 на 80. От 4 на 5 евродепутати. Увеличихме кметове, общински съветници, увеличавахме подкрепата. Това е тенденция, трудно, бавно. При авторитарна, еднолична, обсебила всички структури власт".

Изпълнена била и задачата за промяна в партията.

"Само ние дръзнахме да направим такава промяна", заяви Нинова.

И посочи въвеждането на мандатност за депутатите на БСП, за председателя, вътрешно партиен избор пряк избор на председател. Според Нинова вътрешнопартийните избори са били "подредени като аптека".

Велислава Дърева и Светлана Шаренкова.

Според Нинова българският национален интерес изисква да нормализираме отношенията си с Русия. Тя изтъкна, че санкциите срещу режима на Владимир Путин вредят.

"Докога ще се делим на фили и фоби. Може да ни обедини българският национален интерес", заяви Нинова.

И се обяви за балансирана външна политика с ясни и категорични национални позиции, които "да бъдат защитавани и на изток, и на запад".

Нинова заяви, че БСП трябва да се бори "не за постове, а за лостове", чрез които да се промени България.

"ГЕРБ няма да получи нито един глас от народните представители на коалиция на "БСП за България". ДПС вижда изход от кризата в eкспертно правителство, гръбнакът на което да бъдат ГЕРБ и БСП. Едните с премиер, а другите с вицепремиер. Последните дни чувам, премиерът Борисов да казва, че това е най-добрият вариант за ГЕРБ. "Обединени патриоти" в лицето на г-н Каракачанов побързаха да се съгласят и присъединят в този вариант, в който трябва да участва и БСП. Тройната коалиция, която досега управляваше скрито, е готова да официализира съюза си уж в името на България, а всъщност за спасяване на статуквото и осигуряване на Борисов комфортно оттегляне от властта. Кой им липсва в пъзела на този комфорт? БСП. Макар и да имат математическо мнозинство в Народното събрание без БСП им липсва политическият комфорт. БСП няма да участва в този сговор. БСП няма да влиза през задния вход на властта. БСП ще влезе във властта през парадния вход, ако българските граждани ѝ гласуват това доверие", заяви Нинова.

Вот за нов Национален съвет - ще пребори ли Нинова вътрешната опозиция?

Основната цел на заседанието на конгреса е избор на Национален съвет на партията - или т.нар. пленум. Кандидатите за членове на разширеното ръководство са 693, а местата 113. 114 млади социалисти ще се борят за 37 места от младежката квота. Общо националният съвет ще има 185 членове, част от тях влизат по право. Изборът на национален съвет е таен, очаква се да започне около 20 ч днес, а резултатите ще са ясни утре сутринта.

Този избор е ключов, тъй като към момента в пленума на левицата Нинова на моменти губи мнозинство. Тоест изборът на нови представители в органа, който практически взима важните партийни решения между заседанията на конгреса, ще е важен за лидерското позициониране на Нинова след прекия избор, чрез който получи нов мандат. 

Кирил Добрев, който бе основният опонент на Нинова в лидерската битка с пряк вот, днес не се е изказал пред конгреса, разказаха социалисти. Частта от заседанието с изказванията и политическите дебати в партията е закрита за медиите. 

Един от хората, които се отказаха да участват в бъдещия пленум, е бившият лидер на партията Михаил Миков, който също бе сред хората, които се противопоставяха на Нинова. Янаки Стоилов пък поиска днес промени в устава, с които не само лидерът да се избира пряко от членовете на БСП, но и всички кандидати за изборни длъжности, както и местните ръководства. 

Валери Жаблянов, който бе сред кандидатите за лидер на левицата на вота, спечелен от Нинова, поиска рестарт на БСП чрез нова програма на партията, която да бъде написана до следващото заседание на конгреса и подложена на партиен референдум. Вероятно заседание на конгреса ще има отново догодина. Жаблянов е председател на комисия по идейно развитие на БСП. Проектът за резолюция, който представи пред другарите, е със заглавие "Към нова политическа програма "Социализъм 21-ви век", като новата програма да стъпи на този документ. Дали той ще бъде приет ще се разбере утре след гласуване.