Президентът на Беларус Александър Лукашенко обяви, че е необходимо да се проведат парламентарни избори в страната. Това е част от процеса да се приемат предложените от държавния глава конституционни поправки, съобщи местната агенция "Белта", цитирана от Ройтерс.

Лукашенко обяви, че ще свика референдум, за да се приемат конституционни поправки още в края на август - в кулминацията на народното недоволство срещу дългогодишния президент. Той обяви, че специалисти, включително съдии от Конституционния съд, работят върху поправките на Основния закон на страната и че предложението им ще бъде гласувано на общонационални вот. Опозиционните фигури и групи в страната подготвят бойкот на референдума.

"След като отстранихме възможността за "цветна революция", ние държим ситуацията под контрол, но не бива да се отпускаме. Не се заблуждавайте - никой не се е отказал от плановете да организира нови опити, за да накара ситуацията в страната да избухне. Или изчакват нещата да се развият, или това е нова фаза от "цветната революция", заяви Лукашенко по време на пресконференция на кабинета.

Президентът отбеляза, че правителствените агенции до такава степен са свикнали с протестите, че вече дори не ги вземали на сериозно.

"Но това е част от технологията, чиято цел е да те извадят от равновесие и да формират нови, радикални форми на организация на протестите. Да, мнозина казват, че протестите са се смалили. Но те са по-радикални сега. Може би защото не могат да се крият зад някого. Ние ги виждаме. Тези радикали (основно от Минск) се опитват да включат минувачите, младежите и децата в някои провокации", възнегодува Лукашенко. "Но ние виждаме и нещо друго: хората в Минск вече осъзнават какво могат да загубят. Те усетиха чара на т.нар. улична демокрация, когато изпаднаха в задръствания, които се простират дълги километри. Родителите не могат да приспят децата си заради тълпите, които викат под прозорците. Разрухата на уличното движение е очевидна. Днес искат да водим диалог, но изискванията им са крайно нереалистни", подчерта диктаторът.

Той протестира и срещу разпространението на фалшиви новини.

"Те говорят за честност, но виждате ли колко много фалшиви новини има? Дори когато разобличим фалшивите новини, те не искат да се извинят", допълни той.

Демонстрациите в Беларус продължават вече два месеца, след като на 9 август Лукашенко спечели президентските избори с голяма преднина. Според множество държави, наблюдатели и експерти изборите са били нечестни.