Николай Михайлов, един от вратарите в националния отбор, отправи остра критика към свои съотборници и целия български футбол след снощната загуба от Уелс в Лигата на нациите с 0:1. 

Тя е четвърта пореда и трета за седем дни. В периода селекцията ни загуби шансове за класиране на Европейското и е последен в групата си в Лигата на нациите, като е пред изпадане в по-долната дивизия.

"Нямаме ситуации за гол, не стоим добре на терена, не можем да взаимодействаме и допускаме лековати голове, заяви вратарят на "Левски" пред журналисти, след като малко преди това каза почти същото и пред БНТ. - Щом за три мача са ти отбелязали шест гола, след като имаш две домакинства и едното е полуфинален плейоф за класиране на Европейското, какво има да коментираме повече. Това е ситуацията, колкото и да е жалка. Всеки вдига рамене, целта каква била и не била. Всеки трябва да си направи равносметка къде се намира в момента, защото някои трябва да слязат на земята. Да не конкретизирам имена, аз им го казах и на тях в съблекалнята - много сме далеч от истината."

"Това е един от най-тежките моменти, в които аз съм бил в този национален отбор", добави той.

Синът на Борислав Михайлов продължи с това, че ниското ниво на българския шампионат се отразява пряко и на селекцията ни. Според него, въпреки добрите резултати на младежките и юношеските национали, младите футболисти не са готови да поемат щафетата. Проблем е липсата на играчи в елитните първенства в Европа.

"Няма настроение, няма увереност, в някои футболисти има страх в очите, което лично аз не мога да го повярвам, повтори думите Николай Михайлов, изречени и по-рано. - За пръв път се сблъсках с това в нашето пъвенство, дори в клубния ми отбор. Това се предава и в националния отбор. Разликата между Първа лига и това, което хората играят в Европа, е много голяма. Оттам идва разликата в класите и в играта. И тактически, и физически. Те (Уелс, бел. ред.) си имаха някакви положения, в един момент се пропукваме и ни вкарват гол.

Ние нямаме удар във вратата. За 96 минути. Очакваме от Йомов и Десподов да изнасят мачовете, да правят чудеса. Те са най-конвертируемите футболисти и имат голям потенциал, но не можем да чакаме само на тях."

Той продължи в същия дух:

"Не знам наистина, тежко е много. Преди 7-8 години играехме 25-30 човека в Европа и беше друго. Сега много хора ни липсват. Говори се за подмладяване, няма лошо, но в националния отбор трябва да има сплав от млади и опитни", продължи той.

В последните дни много се говори за представянето на младежкия национален отбор, който беше близо до победа над Полша като гост и класиране на Европейско. Все още има шанс, макар и доста илюзорен. Но поне постигна престижни победи в групата си - над Полша и Сърбия.

"Да, младежкият национален отбор игра добре, но дотам. Има 5-6 добри футболисти, може би и повече, но те не са готови за крачката в мъжкия футбол. Виждам ги всеки ден в българското първенство, даже някои от тях са в "Левски". Психически те не са готови.

Ние сме олицетворението на българския футбол. Това е реалността. Ние кретаме, не надграждаме", заключи Михайлов.

Той разказа за свой разговор с вратаря на унгарците Гюлаши, с когото се познавал от престоя си в "Ливърпул" преди много години. Стражът, който направи силен мач в София и помогна за успеха на маджарите с 3:1, признал, че са извадили късмет в някои ситуации.

Михайлов обаче не вижда нещо положително в това, а тревожна тенденция.

След това разкритикува Божидар Краев, който влезе с датския "Мидтиланд" в Шампионската лига, похвали се и добави, че цяла България трябва да се гордее с него. Краев каза още, че мечтае да стане Футболист №1 на страната за годината.

"Един мой съотборник излиза и казва: България трябва да се гордее с това, че аз ще играя в Шампионската лига. Как ви звучи това бе, хора?! Вие им давате трибуна на такива да говорят. Аз това се опитвам да му кажа. Когато съм играл в Шампионската лига, той е бил в юношите на “Левски”."

Николай Михайлов завърши в този дух:

"Да не се самозабравяме. И аз съм горд, че той е в Шампионската лига. Горд съм, че ЦСКА и "Лудогорец" са в Лига Европа, че има български момчета там, независимо от чужденците. Но да не се самозабравяме, в три мача тука ни пребиват. Три мача, шест гола."