До Главния Здравеопазващ на Републиката, Ръководител-движение на Маските, Голямата Сянка на Властта,

Драги Бойко,

Днес ни изнесе публична лекция на тема „Какво означава НАВЪН и как да разпознаем дали трябва да сложим маската“. Още се опитвам да осмисля научната ти теза, но преди това искам нещо друго да те помоля.

Пак се скара, че много хора не вярват в Ковида и насърчи телевизиите да отидат в интензивните отделения на болниците, за да покажат истината. Аз имам по-добра идея. Вземи Севдето и иди сам, за да видим от първо лице ситуацията.

На входа на болницата ще те посрещне директорът, с букет. Носът ти така или иначе е над маската, та ще можеш да подушиш цветето, а после ще го бучнеш в ръцете на някоя от подредените в шпалир санитарки. Много от тях са в пенсионна възраст, затова спокойно можеш да ги питаш дали са получили петдесетте лева. Ако някоя от тях си позволи да се оплаче, че й се налага да работи на две-три места, веднага й обясни, че ти все още си на тоя хал – работиш и като премиер, и като лидер на партия, и като ръководител на организирана престъпна група.

После влез в някой приемен кабинет, изненадващо. Може и да видиш сестра вътре, въпреки че са рядкост в болниците вече. Ако е някоя млада, може да се пошегуваш с нещо като „еее, ама то било хубаво да си в болница, бе!“. Огледай кабинета, но не сядай на някой стол, че е счупен и ако може не пипай много дръжките на вратите, че все пак дезинфектантите не текат от чешмата, пестят се.

След това нахълтай в интензивното отделение. Иди при тия на апаратно дишане – по-безопасни са. Може и да нямат много сили да ръкопляскат, но ще им е още по-трудно да викат „оставка“. Застани на почетно разстояние и ги питай „как сте, юнаци“. Ще изпръхтят нещо, но то няма и значение. Изнеси им кратка мотивационна лекция как всичко е наред, защото имаме две празни ниви - за суперкомпютър и за атомен реактор. Освен това им кажи, че ако излязат от интензивното живи, може да получават по-големи пенсии някой ден. Ще се зарадват.

Накрая мини покрай някой лекар (разпознава се по това, че тича по коридора) и го питай дали е доволен от магистралата към морето. Ако тръгне да ти обяснява, че няма време, защото няма достатъчно лекари, му прочети едно бързо конско. Обясни му как липсата на специалисти е навсякъде – ето на, напазарувахме едни яки американски самолети, дето струват повече от всичките интензивни отделения в България и няма кой да ги пилотира!

След това се махни, свали маската от брадичката си и рестартирай джипката. Може да погледнеш болницата отвън, да въздъхнеш и да кажеш:

„Ето, глей тая болница - живот кипи вътре, работи се неуморно! Ако не бехме ние – тия болници щеха да са празни!“

След което Севдето ще спре лайфа, а ти ще махнеш тая пуста маска от челото си, за да избържеш потта от него и да си я размажеш по ръцете. Няма нужда от друг дезинфектант.

Потта ти е достатъчно смъртоносна за всичко живо.

 

С погнуса,

Радослав Бимбалов, масконосител


* Текстът на Радослав Бимбалов, специалист по реклама, е от личния му профил във фейсбук, откъдето го публикуваме с негово разрешение. Заглавието е на автора, а подзаглавието - на редакцията.

** Информационния повод можете да прочетете в линка: