Националното събрание, долната камара на френския парламент, прие тази вечер на първо четене законопроект за удължаване на извънредното положение в страната заради коронавируса до 16 февруари, предадоха Франс прес и ТАСС.
Това стана в поредния ден на нов рекорд на броя на новите случаи на коронавирус във Франция за едно денонощие, както съобщи Ройтерс.
Мярката бе подкрепена от 71 депутати при 35 против. Законопроектът ще бъде гласуван от Сената в сряда, преди да бъде одобрен окончателно от Националното събрание, както се очаква, в началото на следващия месец.
Извънредното положение във Франция бе възстановено с указ преди седмица. За да бъде удължена мярката с повече от един месец обаче, е необходимо тя да бъде облечена в закон, отбелязва АФП.
Проектът предвижда възможности за продължаване на ограничения до 1 април. Този период обхваща регионалните и местните избори във Франция, ако не бъдат отложени - деликатен въпрос в страната, отбелязва още АФП.
Вчера броят на потвърдените случая на коронавирус в страната надхвърли 1 милион. Франция е едва седмата държава в света, преминала този праг, и втората в Европейския съюз след Испания.
Днес френските здравни власти обявиха за трети пореден ден рекорд на новите случаи на коронавирус в страната - над 45 хиляди (45 422), предаде Ройтерс.
С това общият брой на регистрираните заразени във Франция доближава 1,1 милиона (1 086 497).
138 човека са починали в страната от коронавирусна инфекция за изминалите 24 часа. Смъртните случаи във Франция вече са 34 646.

Няколко души бяха задържани днес в Лондон на протест срещу ограничителните мерки, наложени от британското правителство заради новия коронавирус, предаде ДПА.
Хиляди хора се включиха в шествие по улиците на столицата. Те поеха от Хайд парк, като скандираха лозунги срещу задължителното носене на маска и определиха въведените мерки като тирания и държавен контрол.
Полицията съобщи за най-малко 10 задържани до момента.

Регистрираните случаи във Великобритания надхвърлиха 854 хиляди.
174 човека са починали в страната за изминалите 24 часа от усложнения, предизвикани от коронавируса. Общият брой на смъртните случаи във Великобритания, която е на първо място в мрачната статистика в Европа, достигна 44 745.
През последния месец средното равнище на новозаразените за денонощие се увеличи пет пъти - от 4 хиляди до 20 хиляди. На 12 октомври премиерът Борис Джонсън обяви поредното затягане на ограничителните мерки, като рестрикциите са още по-сериозни по места, например в Северна Ирландия, Шотландия и Уелс.