САЩ прекратяват плановете си да предложат на хората, които се маскират като брадатия старец по Коледа, да са сред първите, получили ваксината срещу COVID-19, съобщи "Уолстрийт джърнъл".

Това беше план на американското здравно министерство - хората, които играят Дядо Коледа по различни празнични събития в цялата страна (и които имат свое лоби в САЩ), да рекламират ваксината, когато е готова, а срещу това да получат ранен достъп до нея.

Правителството ще отдели 250 млн. долара в рекламна кампания, в която ще участват и известни личности - истински и митични.

Здравните власти обаче са потвърдили, че идеята е отхвърлена. 

"Това беше голямата ни надежда за тази Коледа, сега изглежда няма да се случи", коментира пред "Уолстрийт джърнъл" Рик Еруин, председател на Братския орден на истинските брадати Дядо Коледовци.

Идеята е разработка на Майкъл Капуто, бивш зам.-секретар в здравното министерство. Преди месец той обяви, че си взема отпуск, след като бе пуснато видео, в което обвинява учени на правителството, че извършват бунт срещу президента Доналд Тръмп. Налице е и запис на разговор с Еруин, в който той определя професионалните брадати дядовци като "основни работници".