"Днес е време да покажем, че принципите и ценностите на либералната демокрация са безусловни, а толерантността и взаимното уважение са възможни само при тяхното стриктно спазване. България не е угоднически по байганьовски неутрална в този сблъсък. България не е Бойко Борисов.”

С тези думи завършва общо становище на евродепутата Радан Кънев и на втория в листата на "Демократична България" на последния евровот - дипломата Стефан Тафров. Поводът е реакцията на премиера Бойко Борисов от 26 октомври на тема задълбочаващото се напрежение в отношенията между президентите на Франция и Турция Еманюел Макрон и Реджеп Ердоган, а оттам - и между двете страни и ЕС. Представителите на демократичната коалиция критикуват остро Борисов, че отказва да подкрепи "недвусмислено Европейския съюз, и в частност Франция", както и че България като държава изобщо няма официална позиция.

Ето и пълния текст на становището на двамата представители на "Демократична България":

Премиерът Борисов отказа да подкрепи недвусмислено Европейския съюз, и в частност Франция, в конфликта им с турския президент Ердоган. Ясна официална българска позиция по конфликта няма.

Да, България трябва да има добри отношения със съседна Турция, но това не оправдава унизителното за страната ни поведение на Борисов. То не отразява ценностите и убежденията на българския народ.

Тероризмът и тоталитарната идеология на “политическия ислям” са основна заплаха за сигурността на Европа и за сигурността, свободата и правата на всеки европейски гражданин. Правото на живот и лична сигурност и свободата на словото са основните ни ценности - те не са обект на преговори, договорки и търговски интереси. Заплахата срещу тях е заплаха срещу европейския начин на живот.

Затова и френският президент Еманюел Макрон, и други европейски лидери обявиха война на тероризма и “политическия ислям” и мястото на България е редом с тях. Абсолютно недопустимо за лидер на държава - член на НАТО и кандидат-член на ЕС, Ердоган застана агресивно на страната на тероризма и тоталитаризма.

Ние като български и европейски граждани и патриоти не сме неутрални в този конфликт. Той не е “излишен проблем”, не е дребно противоречие. Това е реален ценностен сблъсък, от който зависи бъдещето на ЕС. Подновяваме призива, отправян нееднократно от нас и нашите съмишленици от "Демократична България", Борисов да преустанови експулсирането в Турция на турски граждани, потърсили политическо убежище у нас като преследвани от режима на Ердоган, както и подмазваческото си поведение по отношение на турския президент изобщо.

Днес е време да покажем, че принципите и ценностите на либералната демокрация са безусловни, а толерантността и взаимното уважение са възможни само при тяхното стриктно спазване. България не е угоднически по байганьовски, неутрална в този сблъсък.

България не е Бойко Борисов.

Предисторията: защо се карат Макрон и Ердоган и реакцията на Борисов

Последният повод за агресивните коментари между Париж и Анкара са активните мерки на френските власти срещу радикалния ислям, след като чеченски младеж обезглави учителя си по история, защото показал на учениците карикатури на пророка Мохамед от "Шарли ебдо" в час, посветен на свободата на словото.

Мерките включват затварянето на джамия в парижко предградие, от която са разпространявани съобщения, насаждащи омраза. 

Турция осъди "чудовищното убийство" на учителя. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обаче обвини френския си колега Еманюел Макрон в ислямофобия и му препоръча психотерапия заради последвалите му действия. 

"Какви проблеми има този човек на име Макрон с исляма и с мюсюлманите?", каза Ердоган, цитиран от ТАСС. "Какво можете да кажете за държавен глава, който показва неподходящо отношение към милиони хора в страната си, които изповядват различна религия? Макрон се нуждае от лечение на психични разстройства", заяви турският президент. 

Защита за Макрон заради думите на Ердоган започна да идва от Европа. Германската канцлерка Ангела Меркел окачестви като "клеветнически" нападките на Ердоган към френския му колега, предаде Асошиейтед прес.

В подкрепа за Макрон се притече и нидерландският премиер Марк Рюте.

 "Изявленията на президента Ердоган срещу президента Еманюел Макрон са недопустими. Нидерландия застава решително редом до Франция в защита на общите ценности на ЕС, в защита на свободата на словото, против екстремизма и радикализма", обяви той в туитър.

На страната на Макрон застанаха и ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, и гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. Говорител на върховния представител по външната политика и сигурността потвърди, че Съветът на ЕС по външни работи може да заседава извънредно заради Турция.

На 26 октомври Бойко Борисов излезе с призива си към президентите на Франция и Турция чрез профила си във фейсбук, споменавайки ги поименно и с отправка към техните страници. Това е статусът, на който реагират представителите на "Демократична България".

 

Въпреки въпросния призив от Борисов Ердоган отново говори за "ислямофобията" на Макрон на всеослушание. И отправи призив за бойкот на френските стоки. Турският президент, който разчита на подкрепата на крайно религиозните жители на страната си и се опитва да се позиционира като лидер на мюсюлманския свят, призова турските граждани да бойкотират френските стоки, предаде АФП.

"Така както някои във Франция казват: "Не купувайте турските стоки", аз се обръщам оттук към моята нация: "Не обръщайте внимание на френските марки, не ги купувайте", заяви Ердоган в реч в Анкара на 26 октомври.

Турският държавен глава обяви, че омразата към исляма и мюсюлманите се е превърнала в държавна политика в някои европейски страни. И добави как "Франция действително е част от нацизма", продължи и с нападките срещу Макрон. 

Отношенията между Турция и Франция са в ниска точка от месеци насам. Макрон критикува Турция заради военната ѝ намеса в Сирия и Либия без консултации със съюзниците си в НАТО. Отношенията между двете държави членки на Алианса се обтегнаха и след конфронтацията на турски и френски бойни кораби край бреговете на Либия.

Докато ЕС отправя призиви за мир, Франция заема много по-категорична позиция зад Гърция в конфликта ѝ с Турция. Двете съседки спорят относно обширни територии в Източното Средиземноморие. На няколко пъти Турция изпрати изследователски кораби, придружавани от бойни плавателни съдове, в търсене на природен газ. Те бяха следвани по петите от гръцка флотилия. Франция не само проведе военни учения с Гърция в региона, но също така се превърна в най-големия ѝ доставчик на оръжие.

Днес стана ясно, че сатиричното издание "Шарли ебдо" ще излезе с осмиваща Ердоган корица на следващия си брой.