Американският президент Доналд Тръмп е премахнал ключови защити от Тонгаската национална гора, една от най-големите дъждовни гори с умерен климат в света, съобщи "Индепендънт".

През 2001 г. федерално правило ограничава сечта и строенето на пътища в района. Преди дни администрацията на Тръмп обявява, че то няма да важи за безпътните зони на Тонгаската национална гора.

Тя е близо 65 000 кв. км и от тази седмица е напълно законно всяка дърводобивна компания да навлезе в гората след одобрен проект.

В гората има най-вече различни видове кипариси и други вечнозелени дървета. Там живеят кафяви и черни мечки, както и представители на белоглавия орел - националния символ на САЩ. В местните реки се въди пет вида сьомга.

Пред "Индепендънт" от американското министерство по агрокултура коментират, че решението е било със "солидна подкрепа от щата Аляска, делегацията на Аляска в Конгреса, и стабилно премисляне на множество алтернативи и гледни точки на засегнати лица".

Говорител на държавния апарат добавя, че решението може да помогне на местната икономика. Аляска е един от най-бедните откъм хора щати, но най-богат откъм ресурси - природен газ и петрол. 

Добрата новина е, че засега няма одобрени дърводобивни проекти. Според специалистите по околна среда тази гора е една от ключовите за климата на САЩ и целия свят - гората поглъща огромно количество въглероден диоксид и намалява глобалното затопляне.

“Запазването на Тонга е въпрос на оцеляване. Съществуващата здрава гора е абсолютно необходима за оцеляването на коренното население. Също така е от съществено значение за смекчаване на климатичната криза, която заплашва всички нас. Ще продължим да се борим за Тонгаса и тези, които зависят от него. Ще оспорим премахването на ограниченията срещу дърводобива в безпътните зони на гората на всяка стъпка", коментира директорът на "Сиера клуб" в Аляска, най-голямата организация за защита на околната среда в САЩ.