„Побългарихме европейската прокуратура, но това не става само чрез националните власти, защото още в самия регламент за функционирането й е заложено, че това е един хибриден орган от европейски прокурори и национални делегирани прокурори. Това дава възможност на страни като България да се възползват от това нещо."

Това коментира пред БНР Любомир Авджийски - изпълнителен директор на Центъра за мониторинг на правосъдието, във връзка с казуса как и кой да избира делегираните европейски прокурори, които ще работят под ръководството на Лаура Кьовеши.

Както Клуб Z писа - преди всичко това ще са българи от нашата съдебна система.

Сега парламентът прие на първо четене промените в Наказателно-процесуалния кодекс, които предвиждат органът, който ще избира европейските делегирани обвинители, да е Прокурорската колегия към Висшия съдебен съвет, а решението за кандидатите да достига до Брюксел чрез министъра на правосъдието (припомняме, че Прокурорската колегия - също съставена от обвинители и един подчинен на тях следовател, от самото си създаване гласува почти тотално единодушно с главния прокурор - независимо дали е Сотир Цацаров или Иван Гешев, б.р.).

Поправките гарантират на институционално ниво независимостта на европейските прокурори и делегираните обвинители от надзора на главния прокурор. 

„Така че страната ни се възползва от този регламент на европейската прокуратура като хибриден орган. Но когато националните органи и ВСС не се ползват с доверие от обществото, каквото и да се излъчи в момента, каквото и да се гласува, ще бъде компрометирано и обществото няма да вярва на това“, допълни Авджийски пред "Хоризонт".

Той посочи, че все пак някой от българските органи трябва да вземе решение кои да са делегираните органи в европейската прокуратура:

„Но когато има и парламент, който е компрометиран, и ВСС, който е компрометиран, трудно може да се намери формула, която да не е компрометирана."

Анализаторът се застъпи за идея, която напоследък критиците на главния прокурор Гешев лансират: изборът да става не от 11-членната (и обичайно единомислена, б.р.) Прокурорска колегия, а с 2/3 от гласовете на 25-членния Пленум на ВСС, т.е. - 17 гласа. С толкова се избират и "тримата големи" в системата - председателите на ВКС, ВАС и главният прокурор.

"Но въпреки това със сигурност е по-добре ВСС да избира с квалифицирано мнозинство тези делегирани прокурори, така че да може да се гарантира, че няма да има отново затваряне на процеса в Прокурорската колегия, която видяхме, че обича да избира между един кандидат“, каза Авджийски.

 

Клуб Z напомня, че с такова "трогателно" единомислие бяха проведени не само изборът на Иван Гешев (единствен кандидат), но и последните две извънредни попълнения на самия ВСС от прокурорите - Розалин Трендафилов (единствен кандидат) и Евгени Иванов (единствен кандидат).