Всичко, за което говорехме през лятото, се доказа. Ето затова не подадохме оставка - трябва да се приема бюджет, имаме нужда от парламент, от нови мерки, от финансиране. Ние не бягаме от отговорност, ако бягахме - щяхме да подадем оставка. 

Това заяви преди малко пред бТВ социалният министър Деница Сачева, която коментира целия конспект от актуални теми през последните седмици. Именно Сачева е и основният защитник на проектобюджета на правителството, който се превърна в най-критикувания от много години насам. Срещу него се изказаха редица експерти, включително бивши министри и дори БНБ. Наричат идеите на ведомството на Кирил Ананиев разхитителни, вкарващи страната в дългова спирала и вещаеят вдигане на данъците. 

Днес обаче Сачева за пореден път обясни, че това не бил предизборен бюджет, а следизборен. Причината - следвал напълно предизборните обещания на властта още от 2017 г. Единственото ново било премахването на подоходния таван за детските надбавки, но пък такова било становището на МСТП. 

"Този бюджет е социален и е за хората. Направен е в условия на криза и в нужда се подкрепят хората. Бизнесът също ще бъде подкрепен, ние само за няколко месеца ще дадем 600 млн. лв. за него. Добре е обаче да гледаме бюджета заедно с възможностите на оперативните програми и Фонда за възстановяне на ЕС", обясни тя.

След което отново обясни всички мерки на властта и вече известните ни разяснения, че увеличаването на пенсиите, на заплатите на учителите, на администрацията не са били предизборни опити за купуване на гласове, а логична и последователна политика.

"Ако има по-добри мерки - нека ги чуем, но на този етап само се въртим в кръг. Защо харчите, защо не харчите. Ние предламе това."

Сачева обаче днес не отрече, че е възможно този бюджет и прекомерните харчове да доведат до вдигане на данъците, както предрече БНБ. Според нея обаче не трябвало да се прекалява с апокалиптичните прогнози и че всичко зависело от икономическата обстановка.

Днес Сачева не отговори дали предстоят нови затваряния на бизнеси с опит за овладяване на здравната криза с коронавируса, но обясни, че правителството е готово с нова програма в подкрепа на евентуално засегнатите бизнеси. Става дума за нова схема за подпомагане на заплатите на работниците, като този път ще се поема до 80% от минималната работна заплата под формата на грант, който ще достига директно до служителите, тоест парите няма да минават през работодателите. За целта тези работници трябва да са пуснати в неплатен отпуск и да имат трудови договори. Става дума за около 24 лв. на ден за около 50 000 служители. Най-вероятните сектори са ресторантьорство, фитнеси, спортни зали, бизнеси за събития. 

Що се отнася до странните движения на властта в пенсионната система - вдигането на минималната пенсия до 300 лв. без оглед на осигурителния принос в системата, тя заяви категорично, че това не било експертно, а политическо решение. Така обаче се вдигали пенсиите на 1,2 млн. лв. и това правело решението адекватно.