Столичани, които живеят и работят на ул. "Съборна", продължават да протестират срещу статута на улицата като пешеходна. Според тях това блокира възможността на живеещите да паркират колите си, а на бизнесите - да зареждат стока.

"Съборна" е дълга под 300 м, но се намира на ключово място в София - на гърба на президентството, между пл. "Света Неделя" и Градската градина. През юли тази година по проект на независимия общински съветник Борис Бонев, подкрепен от ГЕРБ, две трети от улицата станаха пешеходни - макар това дълго да не се спазваше. Това е предвидено и в различни стратегии за София, и в предизборната програма на Йорданка Фандъкова.

След първоначалната серия от протести от общината обявиха, че ще разговарят с местните. От сдружение "Спаси Съборна" отбелязват, че по принцип от двете страни на улицата има общо 8 метра тротоари, които могат да поема с лекота пешеходния трафик. 

"Ако бъде прието затварянето на ул. "Съборна", това ще бъде краят на улицата. Това ще стане втората "Витошка", коментира пред БНТ Силва Георгиева от "Спаси Съборна".

Бонев обаче подчертава, че в средата на улицата, където е концентрацията на търговски обекти, все пак се позволява преминаване в една посока и има места за паркиране. Предвиждат се дребни ремонти, премахване на колчетата в най-горния края на улицата, слагане на пейки.

"В момента София е един от най-замърсените и най-задръстените градове в Европа. Ако искаме това да продължи, тогава да, на всяка улица ще може да се паркира, няма да има пешеходни зони", отсече той.

И отбеляза, че подобни протести могат да заплашат и плановете за изграждане на велоалеи в София, които до 2025 г. са планирани да са 160 км. 

Според него, ако се намали броят на служебните абонаменти и безплатните абонаменти на институциите, това ще отвори много места за паркиране в района за живеещите.