Поредица видеа, поръчани и публикувани от германското правителство, отправиха послание на благодарност към хората, които си стоят вкъщи, докато страната е изправена пред втората вълна на пандемията от Ковид-19, съобщава Би Би Си. Първото видео, озаглавено „#СпециалниГерои – Заедно срещу короната“, показва възрастен мъж от бъдещето, който си припомня зимата на 2020 г.

„Съдбата на тази страна бе в нашите ръце – казва той. – Ние събрахме всичкия си кураж и направихме това, което се очакваше от нас, правилното нещо. Нищо. Абсолютно нищо.“

Хумористичните клипове са послание към германците да ограничат социалните си контакти, за да спрат бързото разпространение на коронавируса.

„Нашите дивани бяха фронтовата линия, нашето търпение – оръжието ни“, се казва още в първата реклама.

Във второто видео главен герой е приятелката му, а в третото мъж си припомня дните си на младини, когато прекарвал карантината във видеоигри.

„Преди пандемията, аз безспорно бях най-мързеливият човек, който се движеше в тази страна, почти не напусках апартамента си, играех компютърни игри, без да има каквато и да е амбиция, и ядях студени равиоли директно от консервата, защото бях твърде мързелив да ги стопля – казва мъжът пред камерата. – Приятелите ми ме наричаха Мързеливия Тоби, но аз бях твърде мързелив, за да се ядосам на това. И когато вирусът се разпространи, останах същият мързелив чувал с картофи. Но за разлика от мен, светът се бе променил: за да удържат вируса, хората бяха насърчавани да стоят вкъщи и да не правиш нищо се превърна в публична служба, мързелът можеше да спасява животи и аз бях шампион в това.“

 

 

Видеата предизвикаха широк отзвук в социалните мрежи, предимно позитивни. Но не всеки е впечатлен от посланието, някои разкритикуваха рекламите заради сравнението между хората, които си стоят вкъщи, и ветераните от Втората световна война.

„Те се подиграват не само на жертвите на Втората световна война, но и на оцелелите на фронта и са разказали за това“, пише един потребител.

Кристин Рихтер, комуникационен експерт от Кьолн, твърди, че изпитва „смесени чувства“. От една страна, паралелите между днешната ситуация и войната е въпрос от етично естество, казва той. Но „хумористичният и емоцианален“ подход на германското правителство все пак предизвиква позитивни чувства.

Подобни комични послания в публични кампании на правителството не за пръв път предизвикват противоречиви реакции в обществото – в кампания на Министерството на туризма преди месец възрастна жена показва среден пръст на хората, които отказват да носят маски.

Към 16 ноември Германия е регистрирала почти 11 хил. новоинфектирани. От началото на пандемията в страната са починали около 12 500 души. В момента държавата е под частична карантина – затворени са културните институции, баровете и ресторантите.

"Площад Славейков"