"Проблемите в нашия футбол са изключително сериозни - те не са от вчера, не са от днеска. 16 години нямаме класиране на голям футболен форум, трябва да се работи с детско-юношеските школи."

Това коментира министърът на младежта и спорта Красен Кралев в предаването "Седмицата" на Дарик радио.

Той обаче смята, че заслужаваме повече от сегашното състояние на нещата. Същевременно 2/3 от националния отбор на Северна Македония играе по големи европейски тимове, каза министърът на въпрос - как така съседите са се класирали на Евро 2020, а ние не.

Министърът обясни защо се отлага "вечното дерби":

"Мачът се отлага при повече от 10 заразени футболисти, в "Левски" има 11 заразазени, това е причината да се отложи срещата", коментира министър Кралев.

Той каза, че до пролетта - не по-рано от март, няма да има публика по стадионите, тъй като агитките на определени клубове "демонстративно" не спазвали мерките. Те не носели маски и седели плътно едни до други. От затварянето на спортните арени бе направен компромис само за турнира "София оупън". Но тенис публиката е много различна от футболната, уточни министърът.

Мерките, които ние прилагаме, са добри, подчерта Кралев по повод COVID ситуацията в страната. 

"Не е сериозно да се коментира темата за пълен локдаун, но при това дифузно разпространинеи на болестта това няма да помогне, а ще има изключително тежки последици за икономиката на държавата", каза още министърът.

И още - обществото е разделено какви мерки да има, защто...

"... Опозицията разви бясна кампания срещу усилията на правителството да се справи със ситуацията и това доведе до разделение на хората по отношение на болестта."

"Виждаме - колкото повече пандемията се разраства, толкова повече доверието в мерките, които сме взели, също нараства", направи съждение министърът.

"По принип българският народ е болен народ... Хората с хронични заболявания са най-рисковият контингент, хората с кръвно, с диабет, могат да развият усложнения." Така пък Кралев коментира многото смъртни случаи, приписвани на коронавирусната епидемия.

"Ние сме страната, една от страните с най-висока смъртност от инфаркти и инсулти в света. Така че - нормално е, когато тези заболявания слагат хората в рисковата група, съвсем нормано е да има такава неприятна статистика", каза той по повод челните ни места по процент умрели на глава от населението.