Спортният министър Красен Кралев критикува селекционера на националния отбор Георги Дерменджиев, избора му на футболисти и състав, и намекна, че има мениджърски интереси, които пречат за по-добри резултати.

Кралев заяви това при гостуване в бТВ, според него, представянето на селекцията не отговаря на реалностите - то можело да е по-добро.

България снощи изигра последния си мач за годината - 0:0 като гост на Ейре в Лигата на нациите. Тимът зае последното място в групата си и изпадна в Дивизия С - третото ниво, в което беше в първото издание на надпреварата. 

"Футболът ни от доста време се намира в незавидно състояние, това е един продължителен спад от 15-16 години, започна Красен Кралев. - От 2004 г. не сме се класирали на голямо първенство, това е може би най-дългият период в историята на българския футбол, в който отсъстваме от Европейско или Световно. Оттам непрекъснато се върви надолу. Процесът е много дълъг. Федерациите са независими организации. По времето на комунизма при такива резултати се сменяше шефа на федерацията, треньора на националния отбор. Сега това е невъзможно."

Министърът даде да се разбере, че не одобрява работата на Дерменджиев, договорът на когото изтече и по-вероятно е да не бъде продължен. Той се позова на "фенове, форуми и журналисти", които не харесват методите на бившия наставник на "Лудогорец" и "Левски". 

"В последната година си мисля, че това не е реалното състояние на българския футбол. Излишно е аз да коментирам, не е моя работа, нивото на треньорския екип на националния отбор, но отворете форумите и ще видите. Аз не мога да бъда доволен, при условие, че има такива резултати. Виждаме, че селекцията му е изключително оспорвана. Очевидно неговите разбирания за футбола се разминават с тези на всички фенове в България", продължи той.

Все пак той излезе с конкретна критика, давайки за пример младежкия национален отбор, който до последно имаше шансове за класиране:

"Не мога да коментирам дали ще остане (Дерменджиев, бел. ред.), това си е решение на Футболния съюз. Аз казвам следното нещо - в младежкия национален отбор има прекрасни момчета, над 20 души, които са готови за голям футбол. Това се видя от представянето им в последния квалификационен цикъл.

Защо малка част от тях не намерят място в мъжкия отбор, това вече е предмет и анализ на ръководителите на футболния съюз, на треньорите. Но не съм съгласен, че резултатите сега отговарят на реалностите. Имаме по-добри футболисти, въпросът е като се елиминират мениджърските интереси, като се гледа обективно, аз съм сигурен, че и сега могат да се постигнат по-добри резултати."

На доуточняващ въпрос на Антон Хекимян дали Дерменджиев се влияе от мениджъри, Кралев отвърна следното:

"Аз не мога да го твърдя това нещо. Но по избора на състава може да се види, че има такъв проблем. Има хора, които самите фенове недоумяват, и ваши колеги журналисти, какво правят в националния отбор. Отваряме медии, сайтове… Не мога да го коментирам това, има си ръководители на футболния съюз, те да си го коментират."

По всяка вероятност конгресът на БФС, пренасрочен за декември, се отменя, такива са препоръките на министерството на здравеопазването. Но не това е големият проблем, според Красен Кралев.

"Не е толкова фатално, че конгресът ще се проведе с два месеца по-късно, въпросът е да видим кои ще бъдат кандидатите. То и до момента няма кандидати с ясно изразена визия. Не сме чули концепции, искам да видя такъв сблъсък. Хора с потенциал на мениджъри, управленци. Аз съм министър и смятам да си изпълнявам задълженията", последното е на питане дали има амбиции да оглави БФС.

Добави, че вярва в нова победа на ГЕРБ на бъдещите парламентарни избори, по думите му българският народ ще оцени това, което партията му прави, тя имало какво да извади като актив.

Не е ясно кога отново ще се допуска публика на спортни събития - тежката дума за това имат здравните власти.

Чака се инвестиционната програма на ЦСКА-София за съвместното дружество с държавата за стопанисване на стадион "Българска армия" и базата в Панчарево. Държавата е готова със своята част по договора, каза министърът.

Засега са замразени преговорите с другите балкански страни за съвместно домакинство на Световното през 2030 г. или на Европейско.