Нова регистрация

Безспорно новината на месец ноември бе победата на Джо Байдън на президентските избори в САЩ. Най-вероятно той ще бъде 46-ият президент в историята на страната, въпреки че Доналд Тръмп и екипът му оспорват резултата от изборите.

Каква оценка може да се даде на външната политика на републиканеца?

Това е един от ключовите въпроси, който обсъдихме с международния анализатор Мартин Табаков в еп. 9 на Z-Каст "Светът след Тръмп". 

В първата част на интервюто, която можете да прочетете по-долу, Табаков анализира успехите и провалите на външната политика на САЩ през последните 4 години. Фокус на разговора е и борбата за надмощие в Близкия изток между Саудитска Арабия и Иран.

Г-н Табаков, през тези 4 години управление на Доналд Тръмп, кои според Вас са външнополитическите успехи и провали на администрацията му?

Когато става дума за такава оценка на почти 4-годишната властова хронология на Доналд Тръмп, много по-лесно ми е като говоря за неговите позитиви, да ги отнасям към вътрешната политика и икономика. Защото от републиканска гледна точка това да оставиш консервативно мнозинство във Върховния съд на САЩ (6 на 3) е нещо, което ще има ефект поколения напред. Това го оценявам като позитивно от субективната ми гледна точка.

Другият негов изключителен позитив е състоянието на икономиката на Съединените щати. Давам си сметка, че когато говорим за икономика, говорим за процеси и че не можем да отхвърлим приноса на Барак Обама. Но Доналд Тръмп счупи рекорда, ако мога да се изразя по-медийно, по отношение на показатели като най-ниска безработица, покачване на БВП и т.н.

Но когато ме питате за външна политика, уви, равносметката ми не може да бъде толкова равнозначна. Защото имаше редица негови актове, които някак не мога да поставя в контекста на съюзничеството на САЩ с някои членки на алианса, които да се развиват в позитивен за НАТО план. Това е погледнато от мултилатералната форма на сътрудничество в международната сфера. Ако погледнем двустранните отношения на САЩ, също не мога да бъда обезателно еднозначен в своята оценка. Той имаше няколко знакови външнополитически действия.

Първо, постигнатата първа фаза на сделката с Китай, в която Пекин се задължи да изкупува с около 250 млрд. долара повече американски стоки, отколкото са купували през последните две години. COVID-19 автоматично промени, редактира тези ангажименти. Много е трудно сега някой да очаква, включително и Вашингтон, че Китай може да спази тази сделка. 

Следващият му емблематичен акт, с който той обича да се хвали, е постигнатата сделка с талибаните в Афганистан. Но аз съм "вкопан" в Афганистан и няма как да оценя положително тази сделка, защото една от основните ѝ цели бе да се стигне до намаляне на насилието, което към днешна дата не се е изпълнило. Даже октомври бе най-тежкият месец за цивилни жертви в страната.

Второто неудобство в тази сделка е, че в крайна сметка талибаните, които в момента водят преговори с властта в Афганистан, не са мотивирани да се държат сериозно на тези преговори, защото в предварителен порядък са получили това, което най-много искат - обещаното от администрацията на Доналд Тръмп изтегляне на американските войски от Афганистан. По план то трябва да се случи през май, а е възможно и по-скоро да стане, като имаме предвид новините за изтегляне на част от американските военнослужещи. 

Тоест, талибаните не са мотивирани да изпълняват своята част от сделката. От една страна, да - те вече разговарят с официалните власти в Кабул, нещо, което отказваха да правят, защото ги определяха за американски пионки. Сега разговарят, но само формално. Не се стига до никакъв прогрес и де факто талибаните тупат топката и чакат американците да се изнесат оттам.

Трябва да тестваме във времето и друг поет ангажимент от страна на талибаните - скъсването на техните отношения с Ал Кайда. На мен ми се струва, че не са направени досатъчно усилия в тази насока. Предстои да видим дали талибаните ще изпълнят поетия ангажимент територията на Афганистан да не бъде използвана за атаки срещу САЩ и техните съюзници. Това беше второто нещо, с което Тръмп се хвалеше като външнополитически акт. 

Третото е напускането на ядрената сделка с Иран. Когато говорим за тази ядрена сделка, веднага може да се аргументирам защо това бе по презумпция слаба сделка. Но от друга страна това бе единствената възможна сделка, която властите в Техеран можеха да сключат не само със САЩ, но и с ЕС, Китай и Русия. Ако погледнем поведението на Иран преди, по време на сделката и след нея ще видим много различно поведение на властите в Техеран. Преди и след напускането на САЩ Техеран допълнително милитаризира своята външна политика, което неименуемо доведе до подновяване на изключително невралгичните рефлекси на тяхната политика в Ирак, Ливан и Сирия.

Напускането на САЩ не допринесе за постигането на основната цел на американската администрация - корекция в поведението на Иран. Поведението на Техеран се влоши. Мога да направя паралел с изявление на Тереза Мей за провалената по нейно време сделка за Брекзит с ЕС - „по-добре никаква сделка, отколкото лоша сделка“. В случая с Иран обратното се оказа валидно.

Разбира се, има и европейски вектор, който допълнително ме кара да бъда един от по-скоро критичните анализатори на външната политика на Тръмп. Но трябва да се спомене, че проблемите между САЩ и ЕС съществуваха преди Тръмп - още при Обама имаше редица разногласия и това ще се запази и при администрацията на Байдън.

Може ли да определим за външнополитически успех на Тръмп и установяването на дипломатически отношения между Обединените арабски емирства и Израел?

Да, това е успех. ОАЕ, заедно с Бахрейн и Судан, установиха дипломатическите си отношения с Израел. Тук може би дължим обяснение, което го правим не за да подценяваме този успех на Доналд Тръмп, а по-скоро да сме обективни към реалността. ОАЕ и Израел си сътрудничеха повече от чудесно през последните няколко години в няколко посоки - срещу Иран, което е по-чувствителна тема за Тел Авив, и срещу Турция, което е по-чувствителна тема за ОАЕ. Това сдобряване бе оповестено, то стана от публичен характер, но то така или иначе си съществуваше.

Много по-различна е ситуацията с евентуалното възстановяване на отношенията със Судан и Израел, защото в Судан Мюсюлманското братство е било част от управлението на държавата. Затова местните са много по-скептично ориентирани на сдобряване, ще е много по-трудно. Макар че Тръмп извади Судан от списъка на държавите, спонсориращи тероризма, което трябва да действа мотивиращо на местните власти.

Възможно ли е в близкото бъдеще Саудитска Арабия също да установи дипломатически отношения с Израел?

Теоретично е възможно, но Саудитска Арабия има малко по-различна логика от ОАЕ, въпреки че на тях често гледаме като на комплект. Мохамед бин Салман мисли в тази посока. Преди две години престолонаследникът на Саудитска Арабия бе на обиколка в САЩ, където засегна тази тема табу. За него не е проблем, той идва от другаде – от старата генерация, която все още има отношение относно това, което се случва в Саудитска Арабия, включително бащата на Мохамед бин Салман - кралят. Той е от едно друго поколение, което си носи белезите и пропагандата спрямо възможността да се установят дипломатически отношения с Израел.

Как, според Вас, ще се развие конфликтът между Иран и Саудитска Арабия? Възможно ли е и двете страни да станат ядрени държави?  

И двете държави, особено Саудитска Арабия, окрилявана от това че Доналд Тръмп е в Белия дом, заяви, че има такива амбиции. Това действие бе оправдано със заплахата Иран да се сдобие с ядрено оръжие. На Иран не му трябва ядрено оръжие. Властите в Техеран ясно си дават сметка, че един такъв ход ще проблематизира най-важния приоритет за Иран - икономиката. Правителството на Иран е идеологизирано, но дори и то си дава сметка, че това, което може да обърне каруцата в страната е икономиката и ние това го видяхме през последните няколко години, когато имаше продължителни протести, които в основата си бяха икономически - за обезценяването на ареала, за високата безработица. Тоест, прагматични проблеми.

Ако тези прагматични проблеми се опитат да бъдат захлупени с идеята да се направи ядрено оръжие, което допълнително ще проблематизира отношенията не само със САЩ, но и с ЕС, Русия и Китай. Никой не иска да вижда Иран с ядрен арсенал и това би трябвало да е ясно за режима в Техеран, въпреки че той често има изключително ирационални действия.

При Саудитска Арабия има няколко съображения. Първо, кой ще направи ядреното оръжие, кой ще достави урана? Едва ли това ще са САЩ, а който се наеме да го прави ще се сблъска с неодобрението на Израел. Едно сдобиване с ядрено оръжие на Рияд ще проблематизира иначе добрите отношения между Израел от една страна, ОАЕ от друга, и Саудитска Арабия като част от този комплект.

Втората част от интервюто, можете да прочетете на 23 ноември.

Коментари

Табаков, Римпопов и т.н. "експерти по Америка"

Погледнато по диагонал и двамата Табаков и Римпопов са кабинетни "експерти" по Америката. В коя страна по света външната политика играе някаква роля при избори? Трудно е да се намери. Външната политика е функция на вътрешната. През 2016 гласувах за Тръмп. Не харесвах арогантността му и други неща в поведението му не ми допадаха. Но за кого да гласувам, за политическата гешефтарка Хилъри Клинтън? Опазил ме Господ. Тръмп загуби много от подкрепящите го, защото не слушаше никого. Около него се смени цял влак от съветници, които все не можеха да му угодят. Той искаше да парви нещата по своему, като в телевизионно шоу. Да, ама Белият дом не прилча по нищо на ТВ-стдио, а Америка не е така всеядна, както електронната аудитория. Тръмп имаше една голяма идея през 2-16 г. Да пресуши политическото блато, наречено Вашингтон. Задача, непосилна дори за един нов Цезар. той успя забележително иконимиката, защото се опита да върне някои от принципите на добрия стар предприемачески дух на капитализма. И това е почти непосилна задача. Добрият стар капитализъм е мъртъв от много време, не само в Щатите, но и Европа. В Азия никога не го е имало, там са създали свой модел. Защо като Тръмп е толкова омразен за него гласуваха повече от 70 милиона души? Защото за първи път след 8-те абортни години на Обама, американците се видяха са пари. Януари 2017 почти всеки от тях получи обратно поне 1000 долара. Това не бе подаяние, върнаха му трохи от данъците, които е платил на Чичо Сам. Тръмп ликвидира най-малко 100 държавни регулации, които бяха каро пранги за бизнеса. Някои от тях блокираха разкриването на нови работни места. Тръмп се опита да възкреси федералната систена на властта, която дава на губернаторите конституционни права да се разпореждат в щатите. Всъщност Табаков размишлява повече за шхматната игра в Близкия озтик, отколкото за това, което е направил Тръмп в Америка. В тези размишлния не виждам никъде името на зета на Тръмп, Джаред Кушнер, който е големият дипломатически играч в сянка. Кушнер стои зад всички пробиви и споразумения на Израел с някогашните непримирими врагове от Персийския залив. Колко хора например знаят, че Кушнер е човекът, който е организирал консултациите, давани от шфове на МОСАД на лидерите на Саудитска Арабия. В кризисни меоменти в Сирия, Йемен и Ирак топшпиони от израелската тайна служба са посещавали Рияд по няколко пъти седмично с малки частни реактивни самолети? Днешните мждународни "експерти" в България черпят информация главно от идеологизираните медии като Си Ен Ен, Ен БИ СИ и Фокс. И затова са едностранчиви и бих казал много скучни.

Помага!

Не е задължително да си идиот, за да си тръмпанар. Но определено помага!
Иван  Панов's picture
Иван Панов
Ванко Американчето

?

Томов , изумяваш ме с нещата дето си написал. Докато караш камиона, това ли можа да измислиш ?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.