"Аз не съм срещу Русия. Аз съм за това да бъдем добри партньори и нашите отношения да се базират на международното право."

Това заяви президентът Росен Плевлевиел пред "Панорама" по БНТ, попитан дали е патриотично днес човек да бъде срещу Русия.

Той обаче не е уверен, че тези, които обслужват "Газпром", работят за добри отношения с Москва.  Президентът припомни, че за "Южен поток" е имало папки  за разходите, но не и за приходите.

"Южен поток" трябва да се случи тогава, когато имаме договор за приходите и всичко е направено в съответствие с правилата на Европейския съюз", добави държавният глава.

Не бе пропусната и темата за участието на Плевнелиев в първия митинг след падането на Тодор Живков.

„Казах истината, но сбърках датата. Ако исках да излъжа, щях ли да сбъркам датата?", попита президентът.

"От 25 години се занимаваме със сбърканите дати, с дребнотемие и не отговаряме на големите въпроси – защо сме по-бедни от други демократични държави като Полша. И си задаваме въпросите къде отидоха парите, свършил ли е преходът ни. Продължавам с въпросите – какво се случи с приватизацията. Но най-важният е въпросът за половинчатата истина, за полуоткрехнатите досиета", каза още Плевнелиев.

За него двете големи грешки за прехода, режисиран от комунистическите режисьори, са заметената истина и незачитането на върховенството на закона.

„Ренета Инджова в нейния първи ден като служебен министър-председател каза: „Няма държава, няма институции, има „Мултигруп“. Къде бяха службите, къде беше полицията по това време? Фалитът на банките от 1996 г. – каква е ролята на агентите от ДС и техните мрежи за осъществяването на това грабителство на българския народ? И кой беше осъден, върнат ли беше един лев?", каза още президентът.

"Богатите държави са два вида – или имат газ и нефт, или имат работещи институции. Рецептата на много европейски държави е единствено и само работещи институции и надграждане по националните приоритети. Само това ще ни направи богати и развити. Доверието ражда инвестиции и работни места", заяви Плевнелиев.

Той смята, че институциите трябва да се обърнат с лице към хората чрез електронното правителство.

Според президента днес се чертаят разделителни линии в Европа между тези, които вярват във върховенството на закона, и тези, които използват върховенството на силата.