Няма особена изненада. "Пандемия" е терминът, избран за дума на 2020 г. от речника "Мериам-Уебстър", съобщи Асошиейтед прес.

"Често важните новини съдържат техническа дума, която е свързана с тях, но в случая думата "пандемия" не е просто техническа, тя се превърна в нещо общо. Вероятно това е думата, с която ще свързваме и описваме този период в бъдеще", обясни пред агенцията Питър Соколовски, редактор в "Мериам-Уебстър".

"Пандемия" придобива специфичността си през март тази година, когато кризата с новия коронавирус бе определена като пандемия от Световната здравна организация. Тенденцията се запазва и до сега. Още преди новината на СЗО обаче в сайта /www.merriam-webster.com думата вече е популярна - от началото на януари. Бележи нов пик, когато идват вестите за първи регистрирани смъртни случаи от новия вирус в САЩ и за разпространението на заразата на круизни кораби.

Само на 11 март, когато СЗО обявява коронавируса за "световна пандемия", търсенията за думата на сайта  са били 115 806 процента повече в сравнение със същата дата на 2019-а.

Речникът "Мериам-Уебстър" избира дума на годината повече от 15 години. През 2019 г. например бе избрано местоимението "те", само че вече като определение за един човек, чиято полова идентичност е извън определенията за "мъж" и "жена". През 2018 г. дума на годината стана "справедливост". През 2017 г. тя е "феминизъм" - заради развитието на движението #MeToo. Любопитно е, че през 2015 г. дума на годината е само окончанието -изъм - защото цели 7 думи с него са били много търсени - на първо място социализъм, следван от фашизъм, расизъм, феминизъм, комунизъм, капитализъм и тероризъм. Две години по-рано "социализъм" самостоятелно става дума на годината, в комбинация с "капитализъм" - това се обяснява с факта, че през тази година в САЩ има президентски избори.

През 2020 г. от "Мериам-Уебстър" се наложи и да добави и актуализира описания на думи, свързани с "пандемията". Например "коронавирус" е в речника от десетилетия, но "COVID-19" се появява през февруари. Само 34 дни по-късно вече си има и описание. 

"Това е най-краткият период от време, в който една дума влиза в речника след появата си", обяснява Соколовски.

"Коронавирус", "карантина", "мамба" и др. тази година са били също сред кандидатите за дума на 2020-та. 

Именно "коронавирус" зае първото място за "Оксфорд".

Що е то coronial(s)?

Думата още не е в речника "Мериам-Уебстър", но разпространението й се следи от специалистите. Защото започва да се появява все по-често и вече фигурира в уличния жаргон. Значението й се предполага да е "деца, родени по време на пандемията от коронавирус" - тоест поколението от 2020-2021 г. По същия начин се наложи думата "millenial(s)" или милениуми на български - като събирателен образ за подените с началото на новото хилядолетие.