Новак Джокович е първият финалист на заключителния за годината „Мастърс” турнир в Лондон. Това стана ясно, след като на полуфиналите сърбинът победи Кей Нишикори (Япония) с 2:1 сета (6:1, 3:6, 6:0). След този успех, серията на Джокович във финалния Мастърс вече достигна 14 победи, с което той изравни рекорда на Иван Лендъл и Роджър Федерер. За световния номер 1 това бе и 31-ва поредна победа в зала.

Още преди този двубой, сърбинът си бе гарантирал първото място в ранглистата за годината. Конкурентът му за тази позиция Федерер няма дори и теоретични шансове да го измести от върха, тъй като Новак вече води с 1310 точки.

"Да бъдеш №1 в световната ранглиста е може би едно от най-трудните и най-големите предизвикателства за един тенисист, така че съм изключително щастлив от това постижение. Беше дълга година и се радвам, че сега стоя тук с този трофей, знаейки колко много легенди на спорта са постигали това в миналото", заяви Джокович, след като получи приза си за най-добър тенисист през сезона.

На утрешния финала в "The O2 Arena" в английската столица,  Ноле ще се изправи срещу победителя от швейцарското дерби между Роджър Федерер и Станислас Вавринка. Двамата са изиграли общо 16 мача помежду си, като Вавринка има едва две победи. По тази причина, а и заради невероятната форма, в която се намира, Федерер е обявен за абсолютен фаворит в полуфиналния сблъсък. Ако успее да оправдае предварителните очакванията, то в Лондон, любителите на тениса ще могат да наблюдават най-логичния и залужен финал – Федерер срещу Джокович. Именно това са двамата тенисисти, които показаха най-добра форма и стабилна игра през целия сезон.