Дни след като Любослав Пенев получи втори шанс като селекционер на националния отбор, сега отново изглежда, че той трудно ще удържи поста. Отборът му се проваля и като резултати, и като игрово поведение на много от футболистите, а 1:1 срещу Малта насред София е достатъчно красноречив резултат.

Веднага след двубоя критиците на Пенев в Изпълкома на БФС отново надигнаха глави. Сред тях е и собственикът на "Лудогорец" Кирил Домусчиев, който потвърди една обществена тайна: че иска Пенев да си ходи.

„Изключително слаб мач за националния отбор. Не съм гледал коментарите на играчите и треньорите след мача. Аз съм човек, който не разбира от футбол, никога не съм играл, имам икономическо образование, а не спортно, започна Домусчиев пред БНТ. - Аз досега не изказвах публично мнението си за треньора, но предполагам, че колегите ще потвърдят. Моето мнение на последния Изпълком бе за смяна и виждате, че бях прав. Тогава казах на Боби Михайлов, Лечков и Сираков, че този отбор няма лице. Ако някой може да ми каже какво е лицето на националния отбор на България, да заповяда. Не виждам какъв е стилът на игра. Кой е по виновен от треньрския щаб и играчите? Треньорският щаб."

В същото време босът на БФС Борислав Михайлов бе по-недоволен от футболистите.

„Очевидно играчите не искаха или не са във форма, започна Първия на родния футбол. -  Имат страх от успеха или от неуспеха. Аз съм разочарован от играчите. За треньорското ръководство ще видим. Ще мислим. Очевидно футболистите не искаха, не, че не могат. Не мога да приема. Любо Пенев има правото да си дава оставката или да не си я дава. Изпълкомът трябва да се събере. Ако си я подаде, ще му я разгледаме."

„Играчите със сигурност трябва да се извинят на феновете. Не искам да търся оправдание в резултатите на други квалификации. Футболът е мъжка игра. Това им казах в съблекалнята. Там всичко е ок. Аз 70 пъти съм бил капитан на този отбор. Не съм виждал такава дузпа по принцип. Беше точно като в художествена гимнастика. Във футбола не трябва да бъде така. Очевидно играчите не искаха.“

А селекционерът този път изглеждаше примирен, за разлика от поведението му след пораженията от Хърватия и Норвегия.

"Не знам какво са казали футболистите, но след такъв мач емоциите надделяват. Нормално е да има крайности в изявленията и размислите. Бяхме много по-добри, контролирахме играта. Да създадем 15, 20 или 30 положения и да вкараме само един гол, не мога да си го обясня, недоумяваше треньорът. - Като игра нещата се получиха, бяхме по-активният отбор. Нямаме футболисти, които да завършват атаката. А имахме изключително много положения и дузпа."

Пенев е наясно, че вече само чудеса могат да класират отбора на "Евро 2016": "Оставаме там, където сме. Точката не е достатъчна за големи надежди. Имаме шансове, но вече само на теория. Оставаме далеч в намеренията."

"Победата ни коства неумението да вкарваме толове. Няма ли голове, няма точки, няма победи. Търсим нападатели, но с това разполагаме в момента. Не упреквам никой. Беше ми странно, че Ивелин Попов изпълни дузпата по този начин, стана ми странно." Последното подсказва слуховете за разрив в отношенията между Пенев и неговият капитан. Преди двубоя националите излязоха с декларация по адрес на медиите, в която те опровергаха писанията за делене на групички в селекцията. Но може би проблемът е другаде - проблеми между лидерите в тима наставника. Странични наблюдатели загатнаха за това.

"Като няма успехи, треньорската смяна е на дневен ред. Аз нямам мнение по въпроса. Ще разговарям с момчетата. Най-вероятно пак ще се заговори за смяната ми."