След срещата с президента Румен Радев в понеделник днес посланичката на САЩ у нас Херо Мустафа проведе такава и с премиера Бойко Борисов. 

От краткото прессъобщение от Министерския съвет разбираме, че темите са били почти идентични с тези, по които Мустафа е разговаряла с държавния глава. 

"Премиерът Бойко Борисов и посланикът на САЩ в България Херо Мустафа се срещнаха днес за преглед на важни въпроси в стратегическите отношения на България и САЩ в края на годината. Те обсъдиха американските инвестиции в България, енергийната диверсификация, българското председателство на инициативата "Три морета", прилагането на Съвместната декларация за 5G сигурност и възможността за разработване на механизъм за преглед и насърчаване на инвестициите", гласи то.

С Радев разговорът бе за "българското домакинство на инициативата за регионална транспортна, енергийна и дигитална свързаност "Три морета", енергийната диверсификация в България, както и теми от областта на сигурността и стабилността в региона на Югоизточна Европа".

Тези срещи на дипломат номер едно у нас идват малко след посещението й в АЕЦ "Козлодуй". Тогава от US мисията съобщиха, че Мустафа е провела разговор с ръководството на ядрената централа, при който е бил обсъден вариант за хибридно решение при изграждане на нова ядрена мощност в аеца - с оборудване, вече закупено за АЕЦ "Белене", и нови технологии от най-висок клас от западни доставчици. "Двете страни обсъдиха хибридно решение, което максимално да използва оборудването, което България е закупила преди за проекта "Белене", допълнено от най-добрите в класа технологии от редица западни доставчици", гласеше съобщението.

Темата за 7-и блок в АЕЦ "Козлодуй" се върна в обществения дневен ред на 13 октомври, когато премиерът се появи на живо във фейсбук от поляна пред ядрената централа, която сам посочи като площадката за бъдеща мощност. Тогава, придружен от министър Теменужка Петкова, Борисов заговори за "американски реактор и гориво", с което ще се постигне 100% диверсификация, както направихме с разширяването на газопреносната мрежа на България".

Наложи се по-късно Петкова да обявява как страната ни няма да се откаже от "Белене" за сметка на 7-и блок. 

България пое и председателството на "Три морета" (лице е държавният глава). Преди седмица стана ясно, че САЩ ще участва в Инвестиционния фонд с финансов принос от 300 млн. долара. Така капиталът на фонда на "Три морета" вече надхвърли 1,2 млрд. евро.

Под въпрос към момента са и евентуални санкции за т.нар. Балкански поток, както премиерът го нарича, но който на практика се явява продължение на "Турски поток".