Мисия от 20 наблюдатели ще пристигне в България, за да анализира провеждането на парламентарните избори през 2021 г., които по всяка вероятност ще се проведат да 28 март. Това става ясно от решение на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), взето на последната й сесия в началото на декември. Инспекцията ще започне още в предизборния период. Сред наблюдателите ще има 6-има представители, излъчени от Европейската народна партия, 6-има - от европейските социалисти, 4-има от Либералния алианс, 3-ма от групата на консерваторите и 1 - от крайната левица.

Броят на наблюдателите, които ПАСЕ праща, е същият като за парламентарните избори през 2017 г., с тази разлика, че представителите на ЕНП бяха с 1 повече, а на либералите с 1 по-малко. 

Пращането на мисия от ПАСЕ за провеждане на избори у нас е традиционно, а и по силата на участието си в международната организация страната ни е задължена да изпрати покана. Преди няколко месеца председателката на Народното събрание Цвета Караянчева се "похвали" с отправената покана и обясни, че я е отправила, за да бъдат "пресечени спекулации", че изборите у нас са нечестни. Всъщност специално до ПАСЕ Караянчева, заемайки поста си, е длъжна да отправи такава покана - протоколно. Пропуск в това отношение е имало само веднъж - когато начело на парламента бе Георги Пирински, и от това последва скандал. 

 

В отговор на странното писмо на Караянчева, а и заради неразгледан от Караянчева сигнал на партията за нелегитимност на един от членовете на ЦИК заради предполагаем конфликт на интереси, от ДПС обявиха, че те ще отправят покана за наблюдатели, но по официалния за това ред.

Според ИК редът за отправяне на покана към международни наблюдатели (по отношение на ПАСЕ страната ни е длъжна да отправя такива покани) е чрез Министерството на външните работи. Това е така от 2016 г. по закон. Механизмът е следният:  "Министерството на външните работи отправя покана към международните организации, както и към лицата, посочени от партии, коалиции и инициативни комитети, регистрирали кандидати, или от чуждестранни партии и неправителствени организации."

 

Международни наблюдатели има на всички парламентарни избори у нас от 1990 г. насам. За вота през 2021 г. отново се очаква да има мисия и от ОССЕ, като представители на огранизацията вече провеждат предварителни срещи у нас. В края на работната седмица от ДПС съобщиха за своята такава, като от движението там са били председателят Мустафа Карадайъ и заместниците му Йордан Цонев и Халил Летифов. На срещата е било припомнено, че в Изборния кодекс не са направени промени в отговор на препоръките от докладигте на ОССЕ от 2011 и 2017 г. - като премахване на ограничението за ползването на различен от българския език по време на кампания, което противоречи на европейска директива, съществуващите още ограничения за упражняване на вот от гражданите на България извън ЕС и др. В края на срещата Карадайъ е обявил, че ДПС ще настоява Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа отново да изпрати наблюдателна мисия за предстоящите парламентарни избори.