Бившият премиер Пламен Орешарски защити ръководството на БНБ в случая с Корпоративна търговска банка (КТБ) в интервю за БГНЕС, в което препрати към глобалната криза.

"Сигурно навсякъде, където има неблагополучия, най-първата мярка е да искаме отстраняване на ръководството, а мисля, че трябва по-задълбочено да гледаме на този проблем и да си направим изводите. Защото примерът от глобалната криза показа, че регулаторите никъде не свършиха добре работата си, като започнем от САЩ", коментира бившият премиер ролята на БНБ в казуса с Корпоративна търговска банка.

И глобалната криза дойде, според американски анализи, точно заради това, че регулаторите не свършиха работа, казва Орешарски и продължава:

Ако ние искаме да имаме по-високи изисквания към нашите регулатори, отколкото напредналите в сравнение с нас страни, имаме право. Да, виновни са регулаторите. Но… Буш не го обесиха заради това, че кризата беше по негово време, заключава експремиерът, очевидно в своя защита. 

Централната банка със силната подкрепа на правителството в началния период на затваряне на КТБ изработиха много ясен план за действие, който политическите сили преди да се разпусне 42 НС не приеха, връща се няколко месеца назад Орешарски.

"Без действащ парламент не беше възможно да се направи никаква законодателна инициатива и да се пристъпи към по-активни мерки на реакция по отношение на кризата в банката. Според правомощията на БНБ, така както са записани в закона, това означаваше фалит на банката. В същото време публиката искаше от Централната банка да не се прибягва до тази мярка - това е обяснението. Усилията на БНБ бяха да бъдем в условия на известност, когато вземаме решения, а не да се действа сляпо по закона", продължава Орешарски. "Ако беше сляпо по закона - веднага трябваше да се обяви КТБ в несъстоятелност", категоричен е той.