Срамни, шокиращи, обезпокояващи - с тези епитети лидери от цял свят осъдиха размириците във Вашингтон, където привърженици на президента Доналд Тръмп нахлуха в сградата на Конгреса по време на ключово заседание, предаде БТА.

"Нищо не може да оправдае тези опити със сила да се провали един законен и съответстващ на правомощията преход", заяви британският премиер Борис Джонсън.

"Няма да отстъпим пред насилието на тези няколко души, които искат да поставят под съмнение демокрацията. Когато в една от най-старите демокрации в света привърженици на един отиващ си президент подлагат на съмнение чрез оръжия законните резултати от избори, то това е атака срещу една универсална идея", заяви френският президент Еманюел Макрон.

Германската канцлерка Ангела Меркел изрази дълбоко съжаление, че Тръмп все още не е признал изборното си поражение през ноември. Тя каза, че е разгневена и натъжена от събитията в столицата на САЩ, предадоха Франс прес и ТАСС.

"Основно правило на демокрацията е, че има победители и победени", заяви Меркел. По думите й след няколко дни в САЩ "ще бъде отворена нова глава от демокрацията".

Според Меркел Тръмп носи част от отговорността за нахлуването на негови привърженици в Капитолия.

"Съмненията в изборния резултат бяха подхранени (от американския президент) и създадоха атмосферата, направила възможни събитията" във Вашингтон, каза тя.

"Вярвам в силата на институциите и на американската демокрация. Мирният преход е в центъра им", припомни председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен. "Джо Байдън спечели изборите. Радвам се, че ще мога да работя с него в качеството му на бъдещ президент на САЩ", допълни тя.

„Шокирани сме от насилието, което прекъсна предававнето на властта в САЩ. Това е предупреждение към всички либерални демокрации за опасността от популизма, теориите на конспирацията и платформите, които ги разпространяват“, написа в туитър Манфред Вебер – председателят на трупата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европарламента.

Няколко часа по-късно той написа:

„Горещо приветствам утвърждаването на изборните резултати в САЩ от камарите на парламента. Въпреки скандалните нападения срещу Капитолийския хълм вчера демократичният процес устоя. Поздравления, Джо Байдън.“

Силна критика по адрес на Тръмр отправи Ираче Гарсия – председател на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД).

„Нападението на тръмпистката тълпа срещу Капитолия застрашава демокрацията и основите на САЩ. Време е да бъде демонстрирана отговорност и да бъдат защитени законите и институциите (...) Тръмп трябва да приеме загубата, ако наистина го е грижа за страната му“, коментира тя в микроблога.

Подкрепа за Байдън изрази и Дачиан Чолош, който оглавява либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ):

„ОЕ изразява пълната си подкрепа към нашите американски приятели. Поздравления, Джо Байдън, Камала Харис, за утвърждаването на вашето избиране. Нашият отговор трябва да бъде да работим заедно, за да циментираме демокрацията и върховенството на закона глобално, включително в Европа“, написа румънският политик.

Самата група на либералите обяви щурма на Капитолия за мрачен ден в историята на Америка и предупреждение за демокрациите навсякъде по света.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху определи насилието в Конгреса на САЩ като "скандален акт", който трябва да бъде "осъден с възможно най-силни думи", предаде Франс прес.

Той изрази това мнение преди среща с намиращия се на посещение в Израел американски министър на финансите Стивън Мнучин.

"Нямам никакво съмнение, че американската демокрация ще победи, тя винаги го е правила", допълни Нетаняху.

Министърът на финансите на САЩ от своя страна каза, че проявите на насилие в Конгреса от страна на привърженици на президента са неприемливи, и призова за "уважаване на демократичния процес".

"Насилието вчера вечерта в Капитолия във Вашингтон е напълно неприемливо. Време е нашата страна да се обедини и да уважава американския демократичен процес", заяви Мнучин.

Дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел определи случилото се като "невиждан щурм срещу американската демокрация" и призова за уважаване на резултатите на президентските избори. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел отбеляза, че за него е било шок да гледа случващото се във Вашингтон.

"Разчитаме на САЩ, че ще позволят мирно предаване на властта на Джо Байдън", каза той.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш чрез гласа на говорителя си Стефан Дюжарик каза, че "При такива обстоятелства е важно политически отговорните лица да накарат привържениците си да разберат, че е нужно да се избягва насилието и да се уважават демократичните процеси и правовата държава."

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разкритикува шокиращите сцени във Вашингтон и призова за уважаване на резултатите от президентските избори в САЩ, спечелени от Джо Байдън.

Германският външен министър Хайко Маас заяви, че "Тръмп и привържениците му трябва в крайна сметка да приемат решението на американските избиратели и да престанат да потъпкват демокрацията".

Италианският премиер Джузепе Конте припомни, че насилието е несъвместимо с упражняването на демократичните права и свободи и изрази доверие в силните институции на САЩ. Испанският премиер Педро Санчес изрази вяра в силата на американската демокрация и каза, че новото президентство на Джо Байдън ще преодолее този момент, като обедини американския народ.

Нидерландският премиер Марк Рюте определи като ужасяващи кадрите от Вашингтон и призова Тръмп да признае Байдън за бъдещ президент на САЩ още днес. Ирландският премиер Михол Мартин каза, че е наблюдавал събитията във Вашингтон с много безпокойство и изумление.

Австралийският премиер Скот Морисън каза, че е видял много "тежки за гледане" сцени в американския Конгрес и подчерта, че осъжда тези прояви на насилие и очаква с интерес мирния преход във властта в САЩ. Канадският премиер Джъстин Трюдо каза, че канадците са дълбоко обезпокоени и натъжени от атаките срещу демокрацията в САЩ.

"Случилото се във Вашингтон не е правилно. Демокрация - това е правото на народа да гласува и гласът му да бъде чут и след това решението му да бъде приложено по мирен начин. На всичко това не трябва да пречи една развилняла се тълпа", заяви новозеландската премиерка Джасинда Ардърн.

В изявление турското външно министерство призова всички страни в САЩ към предпазливост и умереност. В текста се изразява увереност, че САЩ ще излязат от тази вътрешна политическа криза по един зрял начин.

Президентите на Чили, Аржентина и на Колумбия, Себастиан Пинера, Алберто Фернандес и Иван Дуке осъдиха насилието във Вашингтон, допълва Асошиейтед прес. Венецуелските власти пък казаха, че събитията във Вашингтон показват, че САЩ страдат от онова, което са предизвикали в други страни с политиката си на агресия.

Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро, който е поддръжник на Тръмп, пък отново повтори, че е имало много информации за измами на изборите в САЩ, без да дава доказателства в подкрепа на твърденията си. За събитията във Вашингтон той каза, че е проследил всичко там. Болсонаро не пропусна да припомни, че е установил близки връзки с Тръмп, предаде Ройтерс.

Китайското посолство във Вашингтон излезе с предупреждение към китайските граждани в САЩ да са предпазливи, предаде Ройтерс. А говорителката на китайското външно министерство Хуа Чунин заяви, че Пекин се надява, че американският народ ще се стреми към запазване на мира и сигурността и че в скоро време ще се възстанови общественият ред в САЩ, предаде ТАСС. Тя добави, че външното министерство на Китай внимателно следи случващото се в САЩ. Хуа Чунин сравни събитията във Вашингтон и реакцията на американската общественост на тях с безредиците в Хонконг през 2019 г.

"Ситуацията във Вашингтон не е толкова сериозна, колкото беше в Хонконг, въпреки че там вече има четирима загинали, докато в специалния административен район на Китай няма нито един", подчерта Хуа Чунин.

От японското правителство отказаха коментар на "политическия стил на действие на Тръмп", защото това са американски вътрешни дела. Индийският премиер Нарендра Моди пък каза, че е потресен от новините от Вашингтон за бунт и насилие и изрази надежда, че ще продължи мирния преход във властта в САЩ съгласно правилата. "Не може да се допусне подкопаването на демократичния процес чрез незаконни протести."