България да вземе предвид предишните и новите препоръки на Венецианската комисия за отчетността и евентуалната наказателна отговорност на главния прокурор.

Това е препоръчал еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс, съобщиха за Клуб Z източници от Брюксел.

Днес той проведе видеоконферентен разговор с правосъдния ни министър Десислава Ахладова.

Илюстрация: Пресцентър МП

Рейндерс е заявил, че е наясно, че проектозаконът (явно, който в момента е между двете четения - за т. нар. надглавен прокурор, б.р.) ще адресира въпроса за обвинител номер 1.

Що се отнася до Висшия съдебен съвет (ВСС), конституционната реформа от 2015 г. е стъпка напред, изтъкнал комисарят. Важно е да се подобри още повече неговото съставяне, което все още предизвиква безпокойство, както е било потвърдено в последното временно становище на Венецианската комисия за проваления така или иначе проект за конституция.

Десислава Ахладова пък е уверила Рейндерс, че България ще бъде готова да участва в Европейската прокуратура през март. 

Рейндерс е поискал повече информация за готовността на българските власти за бързото създаване на Европейската прокуратура. Еврокомисарят се е поинтересувал от това как прилагаме законодателството и за номинирането на българските делегирани прокурори (ВСС откри през декември процедура за избор на 10 - те делегирани европрокурори, които обаче се отсяват от трима действащи членове на Прокурорската колегия - съответно доскоро, а и след напускането на ВСС, подчинени на Гешев. Това са Пламен Найденов, Светлана Бошнакова и Огнян Дамянов, б.р.).

По отношение на цифровизацията на правосъдието Рейндерс приветствал фокусирането върху този въпрос в българския План за възстановяване и устойчивост. Този план все още не е изпратен до Еврокомисията (иначе като "цифровизация" нашите власти представят въвеждането на новата Единна информационна система на съдилищата - ЕИСС, б.р.)

Комисарят повдигнал въпроси за неучастието на България в европейската Система за взаимно свързване на бизнес регистрите, както и за необходимостта българският регистър да бъде свързан с тази система.

А ето и пълния текст на съобщението по повода, което българското Министество на правосъдието публикува днес:

Министър Ахладова обсъди реформата в съдебната система с комисаря по правосъдие на ЕС Дидие Рейндерс

Министърът на правосъдието Десислава Ахладова проведе днес видеоконферентна среща с комисаря по правосъдие на ЕС Дидие Рейндерс. Двамата обсъдиха хода на реформата в съдебната система у нас и набелязаха редица моменти за бъдещо сътрудничество.

Министър Ахладова представи пред комисар Рейндерс информация за мерките по изпълнение на препоръките от Доклада на Европейската комисия за върховенството на правото за 2020 г., включително и плановете за реформа по отношение на отчетността и наказателната отговорност на Главния прокурор.

В отговор на въпрос от комисаря по правосъдие, министър Ахладова информира за стъпките, предприети от българска страна за подбор на европейски делегирани прокурори.

Сред другите теми беше дигитализацията в съдебните системи, като министър Ахладова очерта предложените от Министерство на правосъдието мерки в областта на въвеждането на електронно правосъдие. „Чрез заложените мерки за дигитализация на съдебната система се стремим да осигурим максимална степен на прозрачност, бързина и ефективност на всеки от етапите на производствата пред съда. Очакваме чрез тях да се надградят постигнатите резултати в реформата на съдебната система, в резултат на което да се оптимизира отчетността и да се повиши ефективността и прозрачността на органите на съдебната власт, както и доверието на гражданите и бизнеса в тях“, посочи министър Ахладова.

Двамата се обединиха около позицията, че електронното правосъдие и занапред ще остане един от основните приоритети, както на ЕС, така и на България. Комисар Рейндерс изрази готовността на Комисията да окаже техническо съдействие при дигитализацията на основните информационни масиви за гражданите и бизнеса.