Цените на жилищата в България са скочили със средно 30% за последните 10 години. Тенденция за скок нагоре се наблюдава и при наемите, но там темпът е по-нисък и увеличението е с около 20%. Това показват последните обобщитетелни данни на европейската статистическа агенция Евростат. 

Сравнителната таблица на резултатите от изследването в целия ЕС показват, че у нас скокът в продажбите е малко по-голям, отколкото средният за ЕС, където средното поскъпване на жилищата е почти 27%. Същото се отнася и до цените на наемите, където пък средният процент е близо 15. 

Интересното е, че сметките показват, че между 2010 г. и 2012 г. цените на имотите в цяла Европа са вървели рязко надолу, при всички положения повлияни от световната финансова криза. По-късно, разбира се, тенденцията се обръща и стойностите отворо започват да вървят нагоре. 

Ако все пак ни се струва, че цените на жилищата в България са скочили твърде много, то бихме били сериозно изненадани, ако живеехме например в Естония, която е лидер в ЕС. Там цените са се увеличили с цели 105%. Следват Унгария с 92% и Люксембург с 90%. 

За сметка на това в някои части на Южна Европа се наблюдава и тенденция към намаляване на стойностите. Например в Гърция, където в момента можете да си купите жилище с 30% по-евтино, отколкото преди 10 години. Спад на цените има още в Италия, Кипър и Испания.