"Ние ще вървим по "Пенсилвания Авеню".

Това обяви президентът Доналд Тръмп преди крещящите му поддръжници да се насочат към Капитолия миналата седмица. Той им обеща, че ще бъде редом с тях, но не го направи. И това, което последва, бе позорното превземане на цитаделата на американската демокрация. 

Затова светът на Тръмп се сгромоляса в дните преди края на мандата му.

Републиканецът пожелал да се присъедини към хилядите си твърди последователи на 6 януари. Той споделил на помощници в дните преди митинга, че планира да ги придружи, за да демонстрира гнева си в Конгреса, който щеше да признае демократа Джо Байдън за победител в президентските избори.

Но тайните служби го убедили да се откаже от тази идея, като му обяснили, че агентите не могат да гарантират безопасността му. Тръмп отстъпил и вместо това се прибрал в Белия дом.

При щурма на Капитолия загинаха петима души. Тръмпистите застрашиха живота на вицепрезидента Майк Пенс и членовете на Конгреса. Пламенната реч на Тръмп в южните покрайнини на Белия дом беше централен фокус на набързо уредения през тази седмица импийчмънт в Камарата на представителите.

С гласуването в сряда Тръмп стана първият президент в историята на САЩ, който е импийчван два пъти. Но изглежда малко вероятно това да доведе до свалянето му от власт преди да изтече мандатът му, тъй като Сенатът няма да започне процеса срещу него преди 19 януари.

Последните дни на Тръмп в Белия дом са белязани от гняв и смут, съобщават множество източници на Ройтерс. Той е гледал някои от дебатите за импийчмънта по телевизията и се ядосал на десетте републиканци, които подкрепиха инициативата на демократите.

Тръмп се скара с вицепрезидента си, множество съветници и министри напуснаха администрацията му, републикански конгресмени се отрекоха от него и за капак държавният глава загуби профила си в туитър.

Ройтерс разговаря с повече от дузина служители на администрацията на Тръмп, за да придобие по-ясен поглед върху последните дни на президента в Белия дом. Те описаха свиващия се кръг от лоялни помощници, които се борят да задържат все по-раздразнителен, ядосан и изолиран президент, който на пръв поглед все още се придържа към неоснователните твърдения, че изборите са били откраднати. Те се опитват да закрепят кораба преди Байдън да поеме руля.

"Всички се чувстват така, сякаш вършат най-добрата работа, за да крепят положението преди Байдън да заеме позицията", каза пред Ройтерс пожелал анонимност съветник на Тръмп.

Фокус върху помилванията

Освен да изкарва нервите си пред помощниците си, Тръмп прекарва времето си в размисли за това как да се амнистира преди края на мандата, съобщиха трима източници от Белия дом. Най-големият въпрос е дали той ще издаде безпрецедентното помилване за себе си, освен за членовете на семейството си, преди да напусне поста.

Шансовете на Тръмп да предприеме такъв спорен ход може да са се умножили поради шума около речта му на 6 януари, в която той многократно призова своите привърженици да се "борят" за него. Някои правни експерти казват, че това може да го вкара в много съдебни дела и дори да доведе до наказателни обвинения. Обръщайки се към тълпата, Тръмп на няколко пъти предложи да се присъедини към похода им до Капитолия и апелира най-малко шест пъти до Пенс да "направи правилното нещо" и да откаже да удостовери победата на Байдън при официалното преброяване на гласовете в Конгреса.

Тръмп и неговите сподвижници създадоха погрешна представа у избирателите му, че Пенс, чиято роля в процеса на сертифициране е предимно церемониална, може по някакъв начин да подари изборите на своя шеф.

Няколко часа след щурмуването на Капитолия Тръмп се появи в специално видеопослание, за да укроти избирателите си. Той многократно повтори обвиненията си за изборните измами. Държавният глава каза още на своите поддръжници, че ги обича и да се прибират по домовете.

Помощниците на Тръмп останали шокирани от поведението му.

"Когато хора щурмуват Капитолия, ти трябва да отидеш в залата за брифинги и да дадеш пресконференция, като им кажеш да престанат, вместо да снимаш видео осем часа по-късно", заяви дългогодишен съветник на Тръмп.

Да разбиеш мантинелите

Бунтът на 6 януари идва след двумесечна кампания на Тръмп по оспорване на изборите през ноември с фалшиви твърдения за измама.

Фокусът на държавния глава върху тях, доукрасявани и от личния му адвокат Руди Джулиани, поглъща по-голямата част от дните му. Два дни след изборите, разказва източник, дъщерята му Иванка поздравила екипа за добрата работа и сигнализирала, че самата тя се е примирила с резултата от изборите.

Но никой от​ обкръжението на Тръмп не успял да го убеди изрично да признае поражението и да използва оставащите си седмици на поста, за да провежда събития, чрез които да обърне внимание на постиженията на администрацията си.

Съветниците смятали, че Тръмп може да запази влияние в Републиканската партия през следващите години и вероятно дори да спечели втори мандат през 2024 г.

Политическото му бъдеще обаче е застрашено в резултат на насилието в Капитолия. Ако бъде осъден на предстоящия процес в Сената, който ще се състои след като той напусне Белия дом, може да му да бъде забранено да заема отново федерален пост.

Тръмп е следил от Белия дом по телевизията процедурите за импийчмънт в сряда, съобщиха източници, като за кратко отделил време да раздаде национални награди за изкуство на кънтри музикантите Тоби Кийт и Рики Скагс.

Още преди бунта настроението на републиканеца бе помрачено, тъй като десетките съдебни дела, заведени от неговия юридически екип и други приближени, не успяха да отменят резултатите от гласуването в ключови „лилави“ щати.

Помощници, които преди това с удоволствие посещавали Овалния кабинет, за да проверят какво прави Тръмп, започнали да го избягват от страх да не им възложи задача, свързана с предполагаемите от него измами на изборите, твърдят трима източници.

Настроението му още повече се влошило след щурма на Капитолия на 6 януари.

Той побеснял, след като научил за решението на Twitter да изтрие окончателно акаунта му. Докато Тръмп се опитвал да намери алтернативна платформа, неговият зет и старши съветник Джаред Къшнър предотвратил опита на други помощници да го убедят да се регистрира в крайни десни сайтове в социалните мрежи, вярвайки, че те не са най-добрият формат за президента, каза служител на администрацията. Представител на Къшнър отказа коментар.

Пенс и Тръмп не разговаряли дни след бунта в Капитолия. Вицепрезидентът трябваше да бъде настанен на сигурно място в мазето на Капитолия, след като бунтовниците, някои от които скандиращи „Обесете Майк Пенс“, проникнаха в сградата.

Настоящи и бивши служители на Белия дом твърдят, че са били втрещени от това как Тръмп се е държал с Пенс, който през последните четири години бе сред най-лоялните му съюзници. Те били възмутени от лъжовното и многократно повторено твърдение на държавния глава, че вицепрезидентът може да се намеси, за да отмени резултатите на Изборната колегия. Тръмп също така не се обадил на Пенс по време на щурма в Капитолия, за да провери състоянието му.

В понеделник двамата мъже се срещнали сами в Овалния кабинет, вероятно след упоритите призиви на Иванка Тръмп и Къшнър, твърди един служител на Белия дом. Те напуснали стаята в добро настроение, смеейки се за нещо.

На следващия ден Пенс написа на лидерката на Демократическата партия в долната камара Нанси Пелоси, че няма да се позове на 25-ата поправка от Конституцията на САЩ, за да отстрани президента от длъжност.

Голямото напускане

Други помощници не са готови да простят.

Заместник-съветникът по националната сигурност Мат Потинджър, водещ помощник по китайската политика на Тръмп, бързо напусна след превземането на Капитолия. Потинджър не отговори на поканите за коментар. Той беше последван от поне петима други висши помощници по външната политика.

Министърката на транспорта Илейн Чао, която е омъжена за лидера на републиканците в Сената Мич Макконъл, и министърът на образованието Бетси Девос също подадоха оставки в знак на протест.

Други стиснали зъби и отказали да напуснат, въпреки че били ядосани на държавния глава.

Съветникът по националната сигурност Робърт О’Брайън и адвокатът на Белия дом Пат Циполоне е трябвало да бъдат убеждавани да останат, редом с други държавни служители, съобщиха четирима запознати източници.

Някои, които остават в администрацията, са се възползвали от възможността да извършат значителни политически промени, преди да напуснат длъжността, казаха няколко източници от администрацията.

Например държавният секретар Майк Помпео продължи с противоречивите действия на международната сцена. Понякога без дори да се координира изцяло с Белия дом, твърдят двама души от президентската администрация.

Специалисти по национална сигурност към Белия дом останали изненадани, когато разбрали, че Помпео е премахнал някои дългогодишни ограничения в отношенията между САЩ и Тайван, което ядоса Китай.

Други действия на държавния секретар през последната седмица включват връщането на управляваната от комунистите Куба в американския списък на държавните спонсори на тероризма и определянето на движението на хутите в Йемен, което е приближено до аятоласите в Иран, за терористична организация.

Макар до голяма степен да е прекратил политическата си дейност, във вторник Тръмп, по нареждане на неговите помощници, посети границата между САЩ и Мексико край Аламо, Тексас. Издигането на стена беше сред най-гръмките му обещания в кампанията през 2016 г. То бе постигнато, но само частично.

Решенията относно последната потенциална порция от помилвания на президента заемат голяма част от малкото останали дни на Тръмп на поста. През изминалите няколко седмици той помилва близки съюзници, осъдени в разследването за намеса в Русия на изборите през 2016 г., служители от спецчастите, осъдени за убийството на цивилни иракчани, и бащата на Джаред Къшнър – Чарлз, предприемач на недвижими имоти, осъден на две години затвор, след като се призна за виновен през 2004 г. за укриване на данъци и други престъпления.

Тръмп и семейството му също могат да си имат проблеми със съда – в Ню Йорк се разследват бизнес сделките им.

Един официален служител от Белия дом, изказвайки се под условие за запазване на анонимността му, предположи, че последният акт на Тръмп като президент може да бъде превантивно помилване на членовете на семейството му и на самия него. Точно преди Байдън да положи клетва. Но президентските помилвания се отнасят само за федерални престъпления, не за щатски.

Никога преди президент на САЩ не се е самоамнистирал. Затова специалистите по Конституционно право казват, че няма категоричен отговор дали това може да се извърши законно.

Но ако има едно нещо, което от персонала на Тръмп не очакват, това е оставка.

"Ще припадна, ако това се случи", заяви друг служител от Белия дом.

----

Анализът на Стив Холанд е публикуван в Ройтерс. Преводът е на Клуб Z.