Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Здравният министър проф. Костадин Ангелов нарече "социални лешояди" представителите на политически сили, които критикуват правителството за начина, по който протича ваксинацията в България.

По думите му "тези политически мераклии" били "социални лешояди, които се хранят от грешките на хората, които воюват на терена на войната, която водят всички български граждани с COVID-19", те "постоянно критикуват без да дават отговор какво да се направи". 

Това Ангелов каза, след като получи втората доза от ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех" и вече е имунизиран срещу COVID-19. Министърът посвети част от брифинга си след това, за да опровергае, както той ги определи "неверни факти и твърдения". Той категорично се възпротиви на тезата, че не са поръчани достатъчно ваксини за всички български граждани. Според него в нито един момент "българската държава не е вземала политическо решение, свързано с броя и доставката на ваксините". Министърът специално уточни, че няма "политическо решение за купуване на повече ваксини от "АстраЗенека" (От всички ваксини 4,5 млн. дози са поръчани на тази компания, нейното одобрение от европейския регулаторен орган все още се очаква - бел. ред.). Продуктът на тази компания първоначално бил по-напред в готовността си, бройките се договаряли на равнище на квотен принцип в ЕС. Затова и не бивало да има политически заигравания и спекулации по тази тема, заяви в заключение, визирайки публикации за връзка между поръчката от ваксината на "АстраЗенека" и близката родствена връзка между изпълнителния директор на фармацевтичната компания за България и евродепутатка от ГЕРБ.

България е поръчала ваксини, които са за 9 млн. души, каза още министърът. Като уточни, че не става дума за бройки от отделни фирми, защото "министерството на здравеопазването няма да е дистрибутор на фирми", а за бройки от определен вид ваксина (над ваксина от един вид работят различни компании - примерно над иРНК ваксина работят три фирми). Така, обобщи министърът, от всеки един вид ваксина срещу коронавируса е предвидено да има за около 3 млн. души в страната. 

"Ваксинацията е дълъг маратон с много препятствия. Как е пробягана първата пресечка, няма никакво значение за крайния резултат. Нека ни водят в класациите", каза още Ангелов в отговор на критиките, че към момента България е на последно място в ЕС по темпове на ваксинационния процес.

България действала премислено и следвала един изключително консервативен модел на ваксиниране - "ако бяхме ваксинирали 35 хил. български граждани, сега 17 хил. български граждани нямаше да имат втора доза (заради по-малката днешна доставка от "Пфайзер"/"Бионтех"- бел. ред.)", каза още той.

Ангелов отново се обяви категорично против идеята да се прибегне към модел, при който се прилага, поне в началото, по една доза (вместо две, през определен период от време), но на повече хора.

"Това, че някой твърди, че се постига 80 на сто защитеност на имунизирания след първата доза, е лъжа. Няма нито едно проучване за това. Всички проучвания са за изследване на ефективността след втора доза. Ако някой изказва такива твърдения, те са неверни", каза още министърът.

Министърът повтори и репликата си при инжектирането на първата доза от ваксината, че сега спокойно ще може да отиде да се види с възрастния си баща. Експерти обаче предупреждават, че ваксинирането предпазва самия имунизиран, но не е ясно дали той въпреки това не би могъл да бъде заразоносител.

Мутафчийски: Ваксинационните центрове да работят до 22 часа

Три зали с голям брой работни места за извършване на имунизациите може да предостави ВМА при масова ваксинация. Това каза началникът на болницата ген. проф. Венцислав Мутафчийски, който също получи втора доза от ваксина срещу коронавируса. Към момента 491 медици от ВМА са инжектирани, повечето без никакви странични реакции. Следва ваксинацията на личните лекари, които работят на територията на болничното заведение, в поликлиниката към него, а от ВМА имат и договорки за имунизации на преподаватели от някои училища, обясни още Мутафчийски. 

"Трябва да имат мобилни екипи - ние имаме такива във всичките ни болници, и ваксинационен център, който да работи на две смени, минимум до 22 часа. Предвидили сме това и ще работим до 10 часа вечерта, когато има нужда", обясни още генералът организацията в ръководената от него болница и идеите си как да се действа в етапа на по-масова имунизация..

Коментари

....

Благодаря за информативната статия, но отново виждам правописни грешки в текста. Важно е да сте бързи, но не по-малко важно е да сте прецизни.
 's picture

Бобо

Герберащината

Първи по смъртност и последни по ваксинирани, а този педераст министър ми говори за лешояди, вие сте мършояди бе мухльовци некадърни и крадливи....
 's picture

tsnanev

Защо сме последни с

Защо сме последни с ваксинирането? Това има ли общо с МАЙДЕЛЕНАТА МАМА,че само ние сме заложили почти всичко на Астра Зенека..И как все гербаджииски комунета се появяват като се разровят.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.