Третата вълна на коронавируса изглежда напълно възможна, тя се свързва с т. нар. британски щам. Това предположи по бТВ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Все още в България няма регистриран случай на този, както се смята по-заразен вариант на вируса, но във вторник началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски обясни, че всяка пета положителна проба изглежда подозрителна, чакат се резултатите от Националния център по паразитни и заразни болести.

"Сигналите, които дойдоха от Великобритания, бяха много неприятни. Там нарастването е експоненциално - върнаха се в най-тежката фаза на епидемията и я надминаха", отбеляза днес доц. Кунчев.

Той обясни, че при британския вариант концентрацията на вируса в носоглътката е 10-100 пъти по-голяма, "много повече са вирусите, които се излъчват".

Заради близостта си с Великобритания Ирландия също е засегната - в момента 40 на сто от случаите там са от този щам. Няколко огнища на зараза от този вариант на коронавируса има и в Нидерландия, каза Кунчев.

По-близо до нас - в Гърция - също вече има доказани случаи.

"Нека всички бъдат наясно, че ако тази заплаха се върне в такъв вид, какъвто е във Великобритания, системата на здравеопазването ще бъде поставена на невероятни изпитания, пак ще напълним болниците. Естествено, мерките ще бъдат взети така, че да опазим здравето на хората", предупреди Кунчев.

Той коментира и готвеното разхлабване на мерките, за което даде указания във вторник премиерът Бойко Борисов.

 
Кунчев даде и обяснение защо се мисли за работно време на заведенията до 22:30 часа.
"Проблемът е при тържествата - едно е да влезеш със семейството си да вечеряш и да си тръгнеш в 10-10 и половина. Друго е да останеш, да има певица, да се развъртят хората, като удариш две ракии и да ти паднат ограниченията и да започнат контактите много усилено", онагледи той ситуацията. Мнението му за нуждата от по-ранно затваряне на заведенията явно е претърпяло еволюция, защото той беше сред представителите на здравните власти, които обясняваха, че не разбират защо в други страни се въвеждат подобни часови ограничения с аргумента "да не би вирусът да става по-заразен по-късно през нощта".
Кунчев намери и аргументи за отварянето на моловете - контактите в градския транспорт били по-интензивни, отколкото в големите търговски обекти. 
 
Той повтори прогнозата си, че масовата ваксинация започва през пролетта. По думите му през март–април броят на имунизираните в страната ще нарасне в пъти ще има широк достъп до ваксина. По-късно, след като беше ваксиниран днес, той уточни, че под масова имунизация разбира четвърта фаза - когато започне имунизацията на възрастните и хората с придружаващи заболявания. Кунчев обясни, че здравнонеосигурените също ще могат да бъдат безплатно ваксинирани - като организацията ще бъде в РЗИ-тата.

При около 1200 души в България ще бъде изследвана ефективността на ваксините срещу COVID-19, каза още той. По думите му ще бъдат проследени антителата след имунизация с продуктите на "Пфайзер"/"Бионтех", "Модерна" и "АстраЗенека"/Оксфордския университет.

"Трябва да изследваме в рамките на две години шест пъти, за да получим информация", каза Кунчев, като уточни, че за изследването ще бъдат избрани различни хора по пол и възраст. Очаква се то да започне през февруари.

 
По повод случаите на заразени с коронавируса медици след получаването на първата доза от ваксина Кунчев обясни:
"Можем да приемем, че сме максимално защитени десетина дни след втората имунизация. Тогава вече нивото е защитно и не би следвало да позволи подобно заболяване."
При заразяване в тази междинна фаза вече образувалите се антитела могат да помогнат да се избегне по-тежко протичане, каза още той.
"Човек пак е по-защитен от неимунизирания. Ако нямаше нужда от втора доза, нямаше да я правим", добави Кунчев.