Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Случаите на сериозна алергична реакция на ваксината срещу коронавируса на компанията "Модерна" са редки и засягат само 10 души на над 4 милиона ваксинирани. Това показва анализ на американските здравни власти на ваксинираните с първа доза от ваксините, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
Нито един от десетте случая на алергична реакция не е довел до смърт.

Американските центровете за превенция и борба със заболяванията са проучили в периода 21 декември-10 януари 108 възможни случая на алергична реакция сред 4 041 396 ваксинирани с първата доза на ваксината на "Модерна". От проучените случаи само 10 са се оказали действително анафилактичен шок (сериозна алергична реакция).

От тях при 6 е имало нужда от хоспитализация, а 4 са били поети от спешни отделения. Това означава 2,5 анафилактични шока на 1 милион инжекции. При ваксината на "Пфайзер" съотношението беше 11,1 шока на 1 милион инжекции.

Сред 10-те случая на алергична реакция след ваксината на "Модерна", 9 са имали предистория на алергични реакции към храна или медикаменти, но не и след инжектиране на ваксина. Алергичните симптоми са се проявили 15 минути след поставяне на дозата при 9 от случаите и над 30 минути в десетия случай.

И 10-те случая са при жени на възраст 31-63 години. Такава доминация при алергичните случай имаше и при наблюденията след поставяне на ваксината на "Пфайзер". Но причината за това може да е по-голямото съотношение на жени, получили доза от ваксината (около две трети на една трета мъже).

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.