Европарламентът вдигна жълт картон на върховния представител на ЕС за външната политика. И въпреки отправените в залата призиви за оставка, той ще остане на поста си, но ще бъде готов за ново сражение с руската мечка.

Тези художествени изрази, използвани от белгийската евродепутатка Хилде Ваутманс, са като че ли най-точното описание на състоялия се днес дебат в ЕП в Брюксел. Той продължи точно два часа. Повод бе катастрофалното според мнозина посещение на Борел в Москва миналата седмица и публичното унижение, на което той бе подложен от руския външен министър Сергей Лавров по време на пресконференцията.

Само крайнолеви и крайнодесни евродепутати заеха страната на дипломат номер 1. А един негов съпартиец от редиците на испанските социалисти се опита да омаловажи провала.

Самият Борел оправда посещението си, благодари за забележките, но накрая обвини критиците си, че говорят за нещо съвсем различно от случилото се.

Създаването на общо пространство от Лисабон до Владивосток не се е случило, констатира Борел в началото.

След което описа обстановката от падането на Берлинската стена до днес, в чийто контекст решил да посети Москва.

„Направих сериозен опит да видя готови ли са в Русия за промяна на нашите отношения. Отговорът е ясен – не са готови“, каза Борел.

Върховният представител поел рисковете, защото това било възможност да направи оценка от първо лице на възможността за разговор с Москва. Заключенията му са, че руското правителство върви с тревожни темпове към авторитаризъм. Сегашните властови структури в Русия, включващи икономически интереси и военно-икономически контрол, не оставят възможност за демократично върховенство на закона.

В края на встъплението си Борел повтори, че по време на съвет „Външни министри“ на 22 февруари страните членки на ЕС ще решат какви следващи стъпки да предприемат срещу Русия. И потвърди, че може да има нови санкции.

Самият Борел ще направи конкретни предложения, като се възползва от правото на инициатива, с което разполага върховният представител.

„Възпиращите действия трябва да включват и съчетават твърди действия срещу дезинформацията, кибератаките и други възможни хибридни заплахи“, каза шефът на европейската дипломация.

Последва потоп от унищожителни критики.

„Тази пресконференция ни отвори очите. Не можеше ли да се очаква, че Лавров ще атакува ЕС? Нека спрем да си мълчим пред Русия“, призова германецът Михаел Галер от Европейската народна партия (ЕНП).

Според нидерландската социалистка Кати Пири процесът срещу Алексей Навални е превърнал руския опозиционер в герой на Франц Кафка. Тя попита не е ли трябвало ЕС да премине към по-твърди санкции срещу Москва още след опита за убийство на блогъра през лятото на 2020 г.

Посещението е изпратило грешен дипломатически сигнал, бе и мнението на Дачиан Чолош – председател на либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ).

„Спрете „Северен поток“-2!

Роденият в Русия германски „зелен“ евродепутат Сергей Лагодински поиска ЕС да спре сътрудничеството си с руския президент Владимир Путин. Същевременно той призова за "край на продажничеството" на бившия канцлер Герхард Шрьодер, който в момента оглавява Съвета на директорите на руската петролна компания „Роснефт“. И настоя да бъде прекратено изграждането на „Северен поток"-2.

За край на газовия проект призоваха и всички изказали се евродепутати от Полша, която се чувства най-засегната от него.

Също така представителите на Полша и балтийските страни припомниха на Борел, че са го съветвали да не ходи в Москва, защото са предвиждали какво ще се случи. Въпреки това той не ги е послушал.

Според Радослав Сикорски (ЕНП), ако е искал да чуе нещо от Лавров, Борел е можел да се срещне с него на заседание на ООН или Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) – там, където средата нямало да бъде контролирана от руснаците.

„Надявам се този опит да ви накара да разберете по-добре нас, страните от Източна Европа“, завърши Сикорски.

„Подайте незабавно оставка!“

Първа този призив отправи чешката „зелена“ депутатка Маркета Грегорова. Като причина за искането си тя посочи факта, че с посещението си Борел накарал европейските граждани да се срамуват. И едновременно с това навредил на свободолюбивите руснаци.

Португалецът Паулу Ранжел обвини европейски дипломат номер 1, че не е имал смелостта да се изправи очи в очи срещу неприемливото поведение на Лавров.

Как Борел ще пребори мечката

Най-колоритно бе изказдването на белгийката Хилде Ваутманс.

„Г-н Борел, знаете ли как се опитомява мечка? Като се въоръжите с мед и голяма тояга. Защото в момента, в който усети, че сте слаб, тя ще ви нападне.

Ако имате късмет, ще ви нарани леко. Но много често нападенията й са смъртоносни. Миналия петък мечката доста зле ви обработи.

Катастрофалното ви посещение в Москва ви нанесе лична вреда. Но това, което е по-важно, е, че нанесе вреда на целия Европейски съюз.  Никога не сме изглеждали толкова слаби“, каза представителката на либералите.

Тя обаче не смята, че е правилно Борел да подава оставка, макар голяма част от депутатите да искат "да довършат работата на мечката" и да го изпратят у дома. Ваутманс изтъкна, че сега ЕП му показва жълт картон и че този унизителен опит трябва да му послужи за урок. А депутатите трябва да изготвят нова стратегия, за да има Борел шанс в следващата битка с мечката.

„Лавров ви матира в 4 хода“, обобщи шведският консерватор Шарли Веймерш.

Скандинавецът също поиска оставката на Борел, защото трябвало да има някой, който да представя добре ЕС на големите "турнири".

Консерваторката Асита Канко от Белгия изказа мнение, че върховният представител за външнатга политика се е "прострелял сам в крака", при това два пъти. Единият път е по отношение на Алексей Навални, а вторият – на ваксината „Спутник V”. Борел е трябвало да знае, че Русия използва ваксината като оръжие.

Френският социалист Рафаел Глюксман е убеден, че режимът на Владимир Путин трябва да бъде ударен там, където най-много ще го заболи – по портмонето. И призова за бързи санкции.                                       

А полският социалист Роберт Бедрон изтъкна, че е необходимо решенията за санкции в Съвета на ЕС да се приемат не с единодушие, а с квалифицирано мнозинство.

Литовецът Андрюс Кубилюс от ЕНП заяви, че евродепутатите трябва да благодарят на Путин, който дал добър урок и да преосмислят политиката си към Русия. Той предложи няколко основни точки. Сред идеите е създаване на центрове за правосъдие на територията на ЕС за руски и беларуски дисиденти.

Защитата – от крайнолеви и крайнодесни

Най-яростен защитник на Борел се оказа ирландската крайнолява депутатка Клеър Дейли. Тя е добре позната и в България и е една от главните критички на днешните ни управници в Европарламента. 

"Като слуша човек неуморната русофобия, изненада ли е, че Русия не вижда допирна точка с ЕС? Аз съм за правата на всички, включително тези на Навални, но нека да сме честни – той е антиимигрантски расист, има по-малко от 4 процента подкрепа. Едва ли може да се говори за някакво масово движение.

И едва ли щяхме да обсъждаме неговия случай, ако беше арестуван някъде другаде, а не в Русия. Знаем какво стана с Джулиан Асанж“, каза тя.

Дейли попита какво правят депутатите, когато арестуват стотици за протести срещу ограниченията в Брюксел. 

Според нея има изградена геополитическа програма срещу Русия. Някои просто се нуждаят от враг в лицето на Москва, за да оправдаят своите действия.

Френцузинът Тиери Мариани от крайнодясната група „Идентичност и демокрация“ пък похвали Борел за визитата. Според него нещата трябва да се кажат просто – че всички искат независима и достойна политика. Това означава Европа да не поучава целия свят, като прави в същото време мили очи на Турция и Пакистан.

Съпартиецът му Филип де Ман от Белгия пък изтъкна, че Путин е избран за президент с 67 на сто от гласовете, на което могат да завидят всички.

Стигна се и до "каталунски" сблъсък в залата. Срещу Борел се изказа независимият депутат Карлес Пучдемон – бившият премиер на Каталуня, който и до днес е издирван от испанското правосъдие заради референдума за незамисимост в автономната област.

Поводът бе, че Сергей Лавров сравни пред Болел ситуацията с Навални с тази с осъдените в Испания каталунски сепаратисти.

„Вие, г-н Борел, трябваше да кажете на Лавров, че греши. Навални е осъден само на 3 години и половина затвор. А каталунските лидери получиха от 9 до 13 години“, изтъкна Пучдемон.

Защо други да могат да ходят в Русия?

След всички изказвания Жозеп Борел отвърна на удара. Той припомни, че през последните две години Русия е била посетена от 19 делегации от страни членки на ЕС на министерско и по-високо равнище. И попита защо други да могат да ходят в Русия, а върховнният представител да не може.

Той обвини депутатите, че не са разбрали истинската цел на посещението му:

„Когато слушах някои от вас, останах с чувството, че аз съм изгонил европейските дипломати от Русия. Някои от нещата, които чух и прочетох, не отразяват реалността.

Как може да ми казвате тук, че не съм говорил за проблема с Навални и че не съм защитил позицията на ЕС? Очевидно не говорим за едно и също нещо.“

Мнозинството външни министри били „за“ неговата визита в Москва, каза още Борел. И попита накрая дали някой смята, че той е трябвало да влезе в ръкопашна схватка с Лавров.