Съветът на ЕС прие днес регламент за създаването на Механизма за възстановяване и устойчивост (МВУ).

Този механизъм е в центъра на възстановяването на Съюза. Той е на стойност 672,5 милиарда евро в грантове и заеми за публични инвестиции и реформи в 27-те страни членки. Това ще им помогне да се преборят с последиците от COVID-19, да насърчат зеления и цифровия преход и да изградят устойчиви и инклузивни общества.

Държавите от ЕС ще получат подкрепа от МВУ въз основа на своите национални планове за въстнановяване и устойчивост, които в момента са в процес на изготвяне.

Подкрепените мерки и основните изисквания

Страните членки ще трябва да създадат в своите национални планове цялостен пакет от реформи и инвестиционни проекти. Те трябва да покриват следните 6 сфери:

• зеления преход;

• цифровата трансформация;

• интелигенгни, устойчиви и инклузивни растеж и работни места;

• социалното и териториалното сближаване;

• здравеопазването и устойчивостта;

• политики за следващото поколение, децата и младежта, включително образованието и уменията.

Подкрепата ще бъде обвързана със специфичните за всяка държава препоръки, отправени в рамките на Европейския семестър. Те трябва да идентифицират основните предизвикателства, с които трябва да се справи всяка страна членка, за са засили конкерунтоспособвостта, както и социалното и икономическото сближаване. Тази подкрепа ще допринесе и за прилагането на Европейския стълб за социални права.

Някои от крлючовите изисквания засягат зелените и цифровите цели на ЕС. Най-малко 37 на сто от сумата, отпусната за всеки план, трябва да бъдат в подкрепа на зеления преход, а поне 20% - за цифровата трансформация. Освен това всички мерки, включени в плановете на страните членки, трябва да спазват принципа за ненанасяне на значителни щети с цел защита на екологичните цели на Съюза.

Също така страните от ЕС ще трябва да гарантират наличието на подходящи системи за контрол с цел предотвратяване, идентифициране и корегция на корупцията, измамите и конфликтите на интереси.

[[nid:105857]]

Одобряване и финансиране

Страните членки имат време до 30 април да изпратят на Еврокомисията своите планове за възстановяване и устойчивост. След това ЕК в срок до два месеца ще трябва да оцени плановете. След това Съветът ще разполага с 4 седмици, за да вземе решение за окончателното одорбяване на всеки план.

За одобрените през 2021 г планове страните членки ще могат да получат предварително финансиране до 13 на сто от грантовете и заемите, предвидени в техните планове. Останалата част ще бъде изплатена въз основа на постигането на договорените цели.

За да започне отпускането на пари обаче, решението за собствените ресурси на ЕС трябва да бъде ратифицирано първо във всички страни членки. Причината е, че решението позволява на ЕК да взема заеми от капиталовите пазари за справяне с кризата в резултат на пандемията.

Какво предстои

Регламентът трябва да бъде подписан утре. Очаква се той да бъде публикуван в Официалния вестник на ЕС на 18 февруари и са влезе в сила на следващия ден.