"Пърсивирънс" ("Постоянство"), или "Пърси", както го наричат инженерите на НАСА, е вече на Марс. Марсоходът пропътува 472 милиона километра за близо седем месеца и влезе в атмосферата на Червената планета със скорост 19 000 км/ч., за да кацне точно в 22:55 часа българско време на 18 февруари.

Успехът бе потвърден с първите няколко снимки от повърхността на кълбото.

"Това кацане е един от ключовите моменти в историята на НАСА, САЩ и космическото изследване в световен мащаб - когато знаем, че сме на прага на пренаписването на учебниците", обяви действащият администратор на НАСА Стив Юрчик. "Мисията "Пърсивиърънс на Марс 2020" олицетворява духа на нашата нация - да бъде непреклонна дори в най-трудните моменти, да вдъхновява и да развива науката и изследванията. Самата мисия олицетворява човешкия идеал за постоянство към бъдещето и ще ни помогне да се подготвим за изследване от хора на Червената планета през 30-те години."

На "Пърси" му е писано да бъде пионер.

Той ще е първият роувър, който активно ще търси признаци на древен живот на Марс.

Той ще е първият роувър, който ще лети със специално изграден хеликоптер на друга планета.

Той ще е първият роувър, който ще се опита да запише звук на Червената планета.

Марсоходът ще изследва кратера "Йезеро", мястото на древно езеро, съществувало преди 3,9 милиарда години, и ще търси микрофосили в скалите и почвата.

В по-долното видео може да видите анимирана версия на кацането на роувъра на Червената планета.