Коалиция „За да остане природа в България“ и инициативата „Зелени закони“ организираха в понеделник в няколко града протест против унищожаването на природата по Черноморието заради неспазени обещания и куп нарушения.

В София протестът беше насрочен от 18:30 ч., сборен пункт паметника на Алеко на бул. Витоша, след което шествието премина през Министерския съвет, парламента и ще приключи на Орлов мост.

Протести се очакваха и в други градове.

В Пловдив началото на протеста, който се организираше от Гражданска коалиция „Пловдив“, беше от 18:30 ч. на площад „Съединение“.

В Русе  - от 17:45 ч. на Кея под вития мост. Организитори - от „Русенци за българската природа“, а гражданите бяха приканени да носят детски играчки багери, фадроми, лопатки за пясък, чадъри и плажни принадлежности.

От двете природозащитни организации продължават да настояват за забрана на застрояването в района на Камчийски пясъци. 

Камчийски пясъци

Новата заповед на министъра на околната среда и водите за обявяване на защитена зона „Камчия“ задължително да включва отпадналите конкретни забрани за строителство в конкретни имоти, които са били обект на заменки. Въпреки обещаното от екоминистерството възобновяване на процедурата на 5 февруари, към 18 февруари нов вариант на заповедта не е качен за обсъждане, се казва в общата позиция.

Оттам искат и правителството да отмени заменките в района на Камчийски пясъци, да възстанови статута на имотите като публична държавна собственост.

„Министърът на регионалното развитие и благоустройството да промени предназначението на урбанизирани терени в района на Камчийски пясъци на горски и земеделски територии;

Същият да актува крайбрежната ивица, дюните и всички други противоконституционно заменени терени като изключителна държавна собственост и да стартира процедура по тяхното отчуждаване на цените, на които са оценени при направените замени“, добавят от „За да остане природа в България“ и инициативата „Зелени закони“.

Магистрала в пясъците

Над 4000 хил. декара от най-хубавите земи по Черноморието са подарени на неизвестни частни лица и очакват да бъдат застроени - изчислили са природозащитниците. Те предлагат конкретно да се изведат от регулация всички около 1500 декара морски плажове, които с решение на правителството на Симеон Сакскобургготски са изключени от категорията „морски плажове“, тъй като в продължение на три години не е поискано разрешение за строителство и в продължение на шест години не е реализирано такова.

А впоследствие - да се осъществи и връщането в горския фонд на заменените гори с обща площ около 2700 декара, чието предназначение е променено с решение на Министерския съвет № 587 от 8 септември 2008 г. от горски фонд на урбанизиран терен. „Решението на Министерския съвет е незаконосъобразно, тъй като ПУП, на който се базира то, няма процедура за оценка за съвместимост и на практика е незаконен“, посочват зелените юристи.

Накрая идва отчуждаването, като те предлагат то да се извърши на база финансовата оценка на земята, фигурираща в документите на заменките.

„Така дюните ще могат да се изкупят по 18 ст. на квадратен метър, по колкото са заменени, а горите по 9 лв. на квадратен метър.“

Финансов ресурс за закупуването на тези земи от държавата може да бъде осигурен от Оперативна програма „Околна среда“. В тази оперативна програма има планирани пари за изкупуване на природни местообитания в „Натура 2000“, които България не използва, подчертават екозащитниците.

Припомняме, че преди няколко години, когато този въпрос отново бе наболял, регионалният министър Петя Аврамова заяви в отговор на въпрос на Клуб Z „Искаме ли една магистрала да изтече в пясъците“ - което идваше да каже, че държавата смята това начинание - да си върне дюните, които по конституция са държавна собственост, за нерентабилно, защото било скъпо.

Подпорната стена и кв. „Поляните“

Природозащитните настояват още в кадастъра да се създаде единна и актуална карта, отразяваща всички дюни по българското Черноморие като начин на трайно ползване.

„Спиране и премахване на строежите на Алепу и в местността Поляните край Синеморец“, искат още те. 

Както е известно, при Алепу бе издигната „подпорна стена“, която трябва да прерасне в хотел. В района на защитеното езеро има още десетки парцели, урбанизирани, в които във всеки един момент може да започне строителство. Заради големия обществен скандал с проекта „Алепу вилидж“ прокуратурата реши да атакува градежа. На две инстанции съдът потвърди нарушения, но истината е, че на практика държавното обвинение не претендира за премахването му.

При Синеморец пък се готви застрояването на местността Поляните, кръстени вече с ироничното „квартал „Поляните“. Общината е дала зелена светлина за над 30 парцела, като там вече се строи. Прокуратурата се захвана и с тази дейност, включително с проверка на това дали изобщо се е строяло в територията на парк „Странджа“, но не е известно да има резултат от тази ѝ дейност.

Какво стана с обещанията?

Позицията на протестиращите припомня и обещанието на ГЕРБ, което беше дадено в началото на юли 2020 г., за вкарване на текстове в ЗУЧК, с които ще бъде наложена пълна забрана на строителството в най-близката зона, прилежаща на черноморския бряг. Ангажиментът бе поет лично от председателката на комисията по околната среда и водите в парламента Ивелина Василева. И си остана на това ниво.

„Настояваме законовата забрана да важи за 1 км ивица по морския бряг, като веднага след обявяването ѝ започнат експертни консултации за създаване на гаранции за опазване на местата с природозащитно значение, попадащи в национални защитени територии, европейски защитени зони и плажове за природосъобразен туризъм. Въпреки статута си на хартия, всяко от тях е под заплаха от урбанизация заради различни „вратички“ в законите, както през последните години виждаме на Алепу, Иракли и Синеморец“, посочват още активистите.