"Висящото" положение в Синеморец, при което община Царево продължава да няма Общ устройствен план (ОУП), а строителството "на парче" си върви, принуди природозащитниците да предприемат отчаяна мярка в опит да запазят от експанзията на бетона едно от малкото останали зелени кътчета по Черноморието - купуване на земя в селището.

От инициативата "Зелени закони" обявиха дарителска кампания с цел да се закупи парцел в Синеморец. Идеята е собствениците на парцела да могат да обжалват ОУП като заинтересовани лица. Такава възможност даде неотдавна Конституционния съд, който в свое решение поряза необжалваемостта на плановете, предвидена със Закона за устройство на територията.

Както Клуб Z писа, Царево отново опитва да приеме свой ОУП, но той бе замразен, след като бе атакуван от над 1000 граждани. Новият ОУП предвиждаше мащабно урбанизиране, в т.ч. на над 600 хектара в границите на Природен парк "Странджа". Експерти засякоха и странно разминаване в данните - поява на несъществуващи плажове, увеличаване на площта на съществуващите, а с това дойдоха и подозренията: площите се уваличават, за да се оправдае бъдещо строителство (което кореспондира с капацитета на ивиците да поемат летовници).

Така, докато планът уж се преработва, в Синеморец продължи изграждането на вилата на столичен архитект - спорна още от миналата година. Междувременно стана ясно, че в местността Поляните общината е одобрила 32 плана за регулация и застрояване и там ще изникне квартал. Екоинспекцията в Бургас пък дава съгласие за всеки инвестиционен проект (всеки се гледа поотделно, а не в цялост и винаги води до извода, че няма да навреди на околната среда), в т.ч. за такива, стъпили на несъществуващата в Синеморец пречиствателна станция за отпадни води, ВиК мрежи и пр.

Заради общественото брожение това лято Върховна административна прокуратура обяви, че е разпоредила проверка, от която резултати не е оповестявано да има, а главният прокурор Иван Гешев туитна възмутено как се бетонирало Черноморието.

"Тази пролет над 1100 души казахме, че не искаме крайбрежието на община Царево да се застроява повече. Спряха проекта за устройствен план, но строежите започнаха. Звучи ли ви познато? Иракли, Арапя, Алепу... Какво още ще загубим? Може ли и последното място - Синеморец - да се застрои? В момента започват да изпълняват 32 строежа, чиито разрешителни са изтекли. Писмата ни и петициите на граждани не получават отговори от правителството. За да запазим крайбрежието на Странджа, имаме нужда от Вашата подкрепа - планираме да закупим малък имот до Синеморец с дарения, за да можем като заинтересовани собственици да изискаме устройственият план да не предвижда застрояване", призовават сега от "Зелени закони".

Неотдавна Конституционният съд осуети намерението на управляващите да забранят каквото и да е обжалване на общите устройствени планове на общините. На обжалване имат право собствениците на имоти в съответната община, а остава спорно дали други лица биха били признати като заинтересовани страни - допълват оттам. В решението си КС посочи, че "възможността за защита на личния интерес на гражданите е отнета". 

Преди ден пък от "Зелени закони" проведоха среща с представители на екоминистерството, на която поискаха спиране на всякакво строителство край Синеморец като незаконосъобразно.

В същото време, както Клуб Z писа, 121 общини у нас, или близо половината, все още нямат ОУП. Липсата на ОУП, особено за черноморските общини, от години създава напрежение - заради строителството на парче, което се осъществява с подробните устройствени планове. И Царево е чудесен пример за това - проваля се с няколко опита за ОУП, като предходният бе отменен със заповед на двама министри, а последният, както стана ясно, бе подложен на безмилостни критики.

Общините, които все още нямат одобрени планове, посочват като основни причини за забавянето обжалването на процедурите за избор на изпълнител по Закона за обществените поръчки, забавянето при набавянето на необходимите за изработването на ОУП изходни данни и при осъществяването на съгласувателните процедури по реда на Закона за културното наследство, Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие. Като причина се посочват и затрудненията от въведените противоепидемични мерки във връзка с COVID-19, както и недобрата организация на административните дейности в някои администрации. А от регионалното министерство прогнозират и, че решението на КС също ще забави влизането в сила на ОУП.

Преди две седмици пък общините без планове получиха поредното отлагане - за да изготвят. Крайният срок за това изтичаше на 1 януари 2021 г., но депутатите решиха да го удължат с още две години - до 1 януари 2023 г. А междувременно народните представители от управляващата в коалиция с ГЕРБ НФСБ на Валери Симеонов внесоха законови изменения, с които на практика се заобикаля изискването за ОУП и се разрешава застрояването, в т.ч. на първа линия по морето.