Руснаците може да имат отлична ваксина срещу коронавируса, но нямат мощности да я произвеждат. Европейският съюз си е поставил за цел да достигне производствен капацитет за ваксини от 2-3 милиарда дози годишно до края на тази година.

Това заявява в интервю за италианския в. "Кориеред дела сера" днес комисарят по вътрешния пазар на ЕС Тиери Бретон. 

"Трябва да се прави разлика между ваксината и способността да се произвежда. В Европа ще имаме пет различни ваксини, скоро шест. Руснаците са отлични учени, математици, физици, химици, биолози, но за тях е много сложно да произвеждат ваксини до такава степен, че имат затруднения с намирането на съоръжения за тяхното производство", казва французинът Бретон.

Той не се произнася по качеството на руската ваксина, защото руснаците още не са поискали разрешение от Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) да я продават на вътрешния пазар на ЕС.

Отделни страни от ЕС вече се възползваха от правото си да сключат двустранни споразумения с Русия за доставка на нейната коронавирусна ваксина "Спутник V".

Те са Унгария и Словакия. Чехия преговаря по същия въпрос. Всяка държава членка може да сключва такива двустранни договори при условие, че ваксините са само за вътрешния пазар и тя поема цялата отговорност за качеството и безопасността им. За разпространение в целия пазар на ЕС е задължителна оторизация от ЕАЛ и издадено въз основа на нея разрешение от Европейската комисия.

"Ако погледнем Унгария, Москва е доставила 46 000 дози "Спутник V", казва Бретон. "Това ще рече нищо. Приложени са около 10 000 дози. Всъщност понастоящем няма налична руска ваксина. Тя е два пъти по-трудна за производство отколкото другите видове, тъй като първата и втората дози са различни. От ваксините по договор с ЕС познаваме фабриките, веригата за доставки, производителите и мога да кажа, че производственият капацитет в Европа ще достигне 2-3 милиарда дози годишно: това е целта, която имаме за края на годината".

Защо Европа закъснява?

Бретон припомня, че САЩ и Великобритания, за разлика от Европейския съюз, са договорили по-рано доставката на ваксини и по-рано от Европа са издали разрешения за ползването им.

ЕС се е забавил, защото вземането на колективно решение от 27 държави членки отнема повече време и защото те единодушно са се съгласили да договарят заедно ваксините с производителите. Това осигурява по-добри цени и условия за обезщетяване при нежелани ефекти и 100-процентова сигурност за ефективността и безопасността на ваксините, дава да се разбере комисарят.

„В Европа се опитахме да гарантираме, че пуснатите на пазара ваксини са разрешени от Европейската агенция по лекарствата. Всички страни решиха да го направят от съображения за здравна сигурност, за да са сигурни, че няма да има странични ефекти“, казва комисарят.

„Ако някоя държава поради съображения за спешност не иска да изчака разрешението на EAЛ, тя може да го направи, но на свой собствен риск и няма пълната гаранция за научна сигурност, предоставена от EAЛ“, добавя той.

Бретон дава за пример Великобритания, която е избрала този път и е издала разрешенията за ваксините, прилагани на нейната територия, един месец преди ЕС, който е чакал да получи пълната документация за всяка от тях. САЩ също са издали разрешенията за двете американски ваксини един месец преди Европа, но още не са разрешили тази на „АстраЗенека“, напомя Бретон.

„Дозите в САЩ бяха доставени около пет седмици по-рано, отколкото в Европа- продължава той. - Имаме това забавяне, защото искахме да бъдем сто процента сигурни, че ваксините нямат рискове за гражданите на ЕС. Към днешна дата в Европа са доставени около 43 милиона дози, в САЩ около 96 милиона. Преди четири седмици САЩ бяха 50 милиона. Така се ражда пропастта със САЩ. В края на март целта ни е да достигнем 95-100 милиона дози. Но в сравнение с доставените 43 милиона дози са приложени 30 милиона 204 хиляди“.

Комисарят посочва, че до момента Русия е ваксинирала 4 милиона души от 140-милионното си население, а Китай- 40 милиона от своето от 1,3 милиарда души.

Как ги правят?

В Европа има 16 предприятия, които произвеждат първоначалния материал за ваксините, 4, които произвеждат активните съставки и 21 предприятия, в които е последната фаза на процеса - "пълненето и завършването".

Бретон обяснява, че Комисията е подписала договори с компании, които имат заводи в Европа, защото построяването на такива мощности от нулата отнема 4-5 години и обикновено са необходими поне две години, за да се пренастроят производствените линии. Той посочва, че „в такава военновременна икономика“ необподимото време е било намалено до 5-6 месеца ".

„Трябва да се създадат условия, за да може веригата на доставки да продължи да осигурява точно всички използвани елементи. За да направите иРНК ваксина, са ви необходими между 400 и 500 компонента от различно естество, ако липсва един, цялата верига спира – казва комисарят. - Създадох екип, който да провери дали всички елементи на веригите за доставки, които са глобални, работят добре: няма държава в света, която да може да произвежда ваксина сама. Нашите вериги за доставки са много интегрирани в Европа, но също така използват компоненти, произвеждани в САЩ. Ролята на работната група сега е да следи да няма прекъсвания в производствената верига“.