Близо 300 000 дози ваксина срещу COVID-19 се очаква да пристигнат у нас до края на месеца.

Това отчете директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов в интервю за сутрешния блок на бТВ. От думите му се разбра, че по отношение на доставките на "Пфайзер/Бионтех" и "Модерна" ще пристигнат всички заявени количества. Това обаче отново не важи за "АстраЗенека".

И все пак, предвидено е да пристигнат 105 000 дози от "Пфайзер", които ще бъдат разпределени на 5 доставки от по 21 000 дози. Очакват се и 85 000 дози на "Модерна". На 9 март трябва да пристигнат 76 800 дози от Оксфордската ваксина, а на 12 март още 28 800.

Ще има допълнителни доставки на препарата на "АстраЗенека", посочи Кирилов, но нямало потвърждение колко и кога. Към момента поставените дози у нас са 287 118, като "втора инжекция" имат 50 051 души.

По отношение на руската ваксина "Спутник V", директорът на агенцията по лекарствата посочи, че кога ще можем да я прилагаме и у нас зависи от това колко бързо ще се направи оценката от европейската агенция по лекарствата. Допълни обаче, че не става въпрос само за анализа на данните, а ще се правят и инспекции на самия производствен процес, което се налагало поради факта, че той е изнесен извън границите на Европейския съюз.

"На следващия ден вече ще имаме готовност да я прилагаме в България", посочи Кирилов.

Този месец се очаква зелена светлина и за "Янсен", като препаратът не изисква две дози.

На въпрос как се решава какви количества къде в страната да бъдат разпределени, директорът на агенцията по лекарствата посочи, че се взимат предвид ред фактори, като брой насенелие, изпълнение в рамките на фазите. "Когато има достатъчно количества на регионално ниво, се преценява дали да се отворят зелените коридори", допълни.

Кирилов увери още, че по отношение на РНК ваксините се пазят вторите дози. Тъй като тази на "АстраЗенека" позволява "втора инжекция" и след 70 дни, към момента се използват всички налични дози за "първа инжекция", но информацията за наличностите непрекъснато се анализирала, за да не останат имунизираните с нея без пълна защита.

По думите на Кирилов под 3 на 1000 са случаите, при които имунизирането дава страничен ефект, като тези реакции са описани в кратката характеристика на препаратите - болка на мястото на поставянето на инжекцията, "малко по-висока температура, леки грипоподобни симптоми - за няколко часа до едно денонощие".