"В момента има едни изключително неприятни съобщения за нигерийския вариант. Рано е да се каже какви са характеристиките им, рано е да се плашим..."

С тази реплика главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинга в четвъртък вкара още един вариант на коронавируса в масово обращение. Досега вече ни бяха представени британският вариант -сегашният виновник за бързия ръст на случаите, южноафриканският, бразилският и донякъде калифорнийският.

 
Поведението на този нов вариант все още не е добре познато на учените. Смята се, че се разпространява по-лесно, може би е по-вирулентен и ще се опита да избяга от имунния отговор на организма, затова има и притеснения доколко ефективни ще са ваксините срещу него.
 
„При нигерийския вариант промените в няколко аминокиселини в белтъците на шиповия протеин, който е в повърхността на вируса, може да доведе до това, ако сте преболедували и имате имунитет, той да не ви пази, ако сте имунизирани и ваксината не покрива тези промени, тя да не действа. С други думи да започваме от 0, което е ужасно. Но това е най-лошият възможен вариант”, обясни по-късно Кунчев.

Кога е открит B.1.525

За първи път B.1.525 е идентифициран на 15 декември м.г. в човек от Великобритания в глобалната база данни за коронавирусни геноми, наречена Gisaid. Но, както много други варианти, и той доста е попътувал по света преди да влезе под светлината на прожекторите. Към 20 февруари има общо 204 секвенции на този вариант в глобалната база данни, които водят към 18 държави. Сред първите са Великобритания и Дания.

На 4 март дойдоха съобщения от Словения, че и там е изолиран този вариант на вируса. Националният лаборатория на страната съобщи за седем такива проби. По същото време Малайзия на другия край на света също регистрира нигерийския вариант при двама пациенти с коронавирус. Заразените са чужденци, дошли от Дубай.

Той вече е засечен в САЩ, Франция, Канада, Гана, Австралия, Япония, Италия, Йордания, Сингапур, Белгия, Испания, Ирландия и т. н.

Защо тогава B.1.525 е наричан и нигерийски?

Според съобщение от 19 февруари от Нигерийския център за конрол на болестите проба от пациент с този вариант е взета още на 23 ноември 2020 г., но тя не е била веднага регистрирана в световната база данни, затова и за първи път този вариант е забелязан във Великобритания. Засега той е регистриран в пет нигерийски щата. Има информация, че е открит и при пътници, идващи от африканската страна. Друга индикация, която насочва, че най-вероятно вариантът е тръгнал точно от Нигерия, е честотата, с която той се поява в изследваните проби. Във Великобритания го има в 57 от 100 063 проби, а в Нигерия в 31 от 144, според информация към 20 февруари, посочва Шарън Пийкок, професор по публично здраве и микробиология в Кеймбриджския университет.

Само за два месеца 20 на сто от случаите от коронавирус в Нигерия са точно от този вариант.

Какво е особеното

B.1.525 може да увеличи заразността и вирулентността, както и отбягването на имунния отговор на организма.

Проф. Рави Гупта от Кеймбридж, е един от учените, които съветват британското правителство за нови и появяващи се вирусни заплахи. Според него B.1.525 изглежда, че има значителни мутации, които вече са били наблюдавани и при други нови варианти. 

Този вариант има мутацията E484K, която вече беше наблюдавана в южноафирканската и в бразилската вариации и която помага на вируса да избягва някои от защитите на имунната система на организма, т. е. това би могло да го направи по-резистентен на ваксини, или избягва защитите при хора, минали през болестта.

Други от мутациите му го правят близък до варианта от Кент, т. нар. британски вариант, за който е известно, че е по-заразен от оригиналната версия от началото на пандемията.

Има и други мутации в B.1.525, които заслужават да бъдат споменати - като Q677H. Учените и преди са наблюдавали това изменение - поне 6 пъти в различни комбинации в САЩ, което предполага, че то дава определено предимство на вируса, макар и да не е ясно точно какво.

B.1.525 има и някои липсващи "букви". G, U, A, C от РНК-то липсват в генома на вируса. Те липсват и във варианта от Кент. Изследване на проф. Гупта отрива, че това може да увеличи заразността два пъти по време на лабораторни експерименти. 

В България засега не е открит.