Граждани от София и Девня излизат на протест пред здравното министерство, а след това и пред екоминистерството срещу изграждането на съоръжения за горене на боклук. В столицата инсинераторът ще се помещава на територията на ТЕЦ “София“ и ще се издигне в непосредствена близост до центъра на най-големия град в България, който от години попада в негативните класации за мръсен въздух.

"И двата града вече са с опасно замърсен въздух, който задушава населението, а имат проекти за инсинератори за горене на отпадъци - още източници на фини прахови частици, тежки метали, парникови газове, диоксини", посочват организаторите на протеста от „За Земята“.

Началото на събитието е насрочено за 18 часа на площад „Св. Неделя“ и оттам протестиращите ще се отправят към двете министерства.

Природозащитните настояват да се прекрати проектът за изграждане на съоръжение за горене на боклук и влагане на средствата от Европейската комисия в инсталации за рециклиране и компостиране. Както и да се въведе в цялата Столична община на удобно и ефективно разделно събиране на всички видове отпадъци.

В началото на февруари "Топлофикация - София" АД обяви търг за изграждането на инсталация за горене на отпадъци на площадката на ТЕЦ "София" зад Централна гара - т.нар. RDF инсинератор, срещу който природозащитници, граждански активисти и опозицията в Столичния общински съвет се борят от години. Процедурата по събиране на оферти в търга изтича на 15 март.

Според проекта в центъра на столицата ще се появи инсталация за горене на огромни количества боклук - над 180 000 тона годишно. От Столичната община изтъкват от години, че проектът е одобрен и финансиран от Европейската комисия, а такива инсталации имало в цяла Европа, които обаче са били изградени преди повече от 50 години. Според противниците на проекта тази технология е морално остаряла и ще доведе до повече замърсяване.

В средата на миналата година Върховният административен съд върна обжалваната оценка за въздействие на околната среда (ОВОС) на бъдещата RDF инсталация в София на градския административен съд. 

На предишната инстанция Административен съд София-град отхвърли жалбата на екологично сдружение "За земята", според която има съществени нарушения при екооценката на бъдещия завод за преработка на отпадъци и превръщането им в RDF гориво в София, което управляващите от ГЕРБ придвижват към осъществяване, въпреки бурната съпротива от страна на опозицията в столицата и екоорганизации. Общинските съветници на ГЕРБ-СДС и ВМРО отхвърлиха вече и предложението на "Демократична България" въпросът да се строи ли заводът или не да се подложи на местен референдум.

Към недоволните столичани тази вечер ще се присъединят и граждани на Девня, които също имат проблем със замърсяването на въздуха. Те ще настояват пред здравните и екологични власти да се отнемат разрешителните на фирмите за изгаряне на пестициди, тъй като България не разполага с инсталации за обезвреждане на залежали пестициди, гарантиращи спазване изискванията на Стокхолмската конвенция. Освен това те искат и да се изгради измервателна станция за следене на качеството на атмосферния въздух в жилищен кв. "Повеляново" в Девня.