БСП подава серия от жалби по повод обиколките на премиера Бойко Борисов из страната в последните дни.

Това съобщиха от партията на специален брифинг. Те искат Борисов да бъде санкциониран, защото ползва държавен ресурс за предизборна кампания. От левицата заявиха още, че медийното му отразяване в качеството му на министър-председател манипулира общественото мнение, тъй като по същество изявите му са предизборни. Социалистите излизат с отворено писмо до средствата за масова информация.

"Ще ви припомня, че по инициатива на ГЕРБ и "Обединени патриоти" Народното събрание беше разпуснато в предизборната кампания именно, за да не може парламентарната трибуна да става арена на политически и предизборен сблъсък. В този смисъл не му прави чест на министър-председателя, използвайки служебното си положение и общетвения ресурс, да прави предизборната кампания за сметка на народа и раздавайки пари зад гърба на парламента. В крайна сметка всички ние, българските граждани, видяхме, че нощното шкафче му е достатъчно пълно и смятаме, че с тези средства може да поеме предизборната си кампания, а не за сметка на целия български народ", заяви Христо Проданов.

И допълни:

"Както преди, така и по време на предизборната кампания за този човек няма правила, няма закони и той безогледно погазва всички правила и норми, които са залегнали в нашето законодателство във връзка с провеждане на предизборната кампания".

Юрисконсултът на БСП Аглика Виденова обърна внимание, че това не е първата кампания, в която Борисов прави описаното. Тя обяви, че БСП е написала две жалби - едната до ЦИК, а другата до СЕМ.

Мирослава Гатева от международния отдел на левицата допълни, че за оповестените нарушения на българското изборно законодателство е сезиран и Европейският парламент, както и ПАСЕ и ОССЕ, които отнови ще изпратят мисии за наблюдение на изборите у нас.

Какво пише в жалбите?

В жалбата до СЕМ се посочват посещенията на Борисов във Велинград, Пазарджик и няколко села. Изтъква се, че те са били подробно отразени от медиите, включително обещанията, които той е дал на музикални творци, пенсионери и т.н. Посочва се, че за тези обиколки се използва служебен автомобил и публичен ресурс, което е нарушение на Изборния кодекс.

В жалбата до ЦИК, освен тези примери, се посочва и случай, при който Борисов е правил предизборна кампания заедно с духовни лица в храма "Рождество Христово" в гр. Шипка.

Посочени са конкретно материали в 23 медии - телевизии, агенции и др., "една малка част" от масовото отразяване на обиколките с джипа. "Посредством своите изказвания министър-председателят цели да създаде негативно внушение в избирателите и неправилна преценка на обстоятелствата, както и да извлече манипулативни и позитивни ефекти за себе си и коалицията, която представлява, ползвайки обществения и административен ресурс, както медиен комфорт, с който разполага във връзка с публичната му длъжност", пише още в нея. Във въпросните репортажи няма обозначение, че са платени такива, каквато е нормата на законодателството при правомерното отразяване на кампаниите, отбелязват още социалистите.

В жалбата до европейските институции всички тези случаи са преразказани, като е посочено, че Борисов нарушава разпоредби на Изборния кодекс.

Какво гласи законът

Според Изборния кодекс Борисов (кабинетът изобщо) не е длъжен да излиза в отпуск по време на кампанията. Всъщност има и нарочно решение на Конституционния съд отпреди години, което казва, че членовете на Министерския съвет могат да не излизат в отпуск и да участват в предизборната кампания без да прекъсват да изпълняват задълженията си. (Макар вицепремиерът Томислав Дончев да обяви, че прехвърля функциите си по организиране на изборите на колежката си Марияна Николова именно защото е водач на листа, б.р.).

Санкцията за ползване на държавен ресурс, в това число и автомобили, обаче е от 3000 до 15 000 лв. - според изборното законодателство. (От левицата посочват, че в случая има "рецидив", т.е. многократните появявания на Борисов из страната, следователно той трябва да бъде наказан с глоба от 5000 до 15 000 лв.).

Не се раздавали пари от джипа

Както винаги се случва, след като БСП свика пресконференция по дадена тема, и днес от ГЕРБ отвърнаха непосредствено след това. В случая правосъдната министърка Десислава Ахладова привика журналисти на брифинг, на който въпроси не бяха разрешени. Ахладова акцентира само върху два елемента от казаното от левицата - примерът, който оттам дадоха с разпускането на парламента и образно казано раздаването на пари от "джипката".

Ахладова цитира чл. 161, ал. 5 от Изборния кодекс, според която "министър-председателят, заместник, министър-председателите, министрите, народните представители, президента и вицепрезидента на републиката" продължават да изпълняват задълженията си и по време на кампанията. Посочи още, че те не излизат в служебен отпуск, било то платен, или неплатен, тъй като не могат да делегират своите правомощия на други лица.

"Няма как Министерският съвет да спре да функционира в период на кампания. Именно затова Изборният кодекс е направил изключение", каза Ахладова.

Тя отрече и твърденията, че премиерът раздава пари от джипа.

"Много ясно искам да кажа, че на Министерски съвет ние министрите решаваме къде и кога да отидат тези средства. В повечето случаи кметовете също са поканени по места, изложили са своите проблеми, дори на място част от министрите са отишли и видели проблемите", заяви Ахладова.

В действителност при обиколките си лидерът на ГЕРБ говори неспирно със събеседниците си в "живите" за парите, които правителството е дало или дава за една или друга дейност и населено място. Напоследък пък се превърна в практика на заседанията на МС да се канят кметове, които публично благодарят за отпуснати на общините им милиони.

По отношение на държавния ресурс, за чието използване сигнализира БСП, Ахладова не каза нищо днес.

Рецидив

За последно на местния вот през 2019 г. от БСП сезираха изборната администрация за обиколката на министър-председателя във Велико Търново с кандидата за кмет от партията на задната седалка – Даниел Панов. Разходката, разбира се, бе на живо във фейсбук.

Тогава от Общинската избирателна комисия обявиха, че това било събеседване с кандидата за кмет, излъчено в социалната мрежа, която не е медия по смисъла на закона. Но пък от ЦИК (поне в началото) откриха нарушение – и в използвания държавен ресурс (джипа), и във факта, че беседата от фейсбук е била пренесена в конвенционалните медии, което я изнася извън полето на социалните медии, неуловими от законодателството. После обаче Централната комисия размисли - санкция за фейсбук не можело да има. Така и не стана ясно тогава какво се случи с позицията й за джипа.