"Направихме консенсус" и затова "предприемаме незабавни, светкавични мерки" в помощ на бизнеса. Това обяви преди малко властта, в лицето на икономическия министър Лъчезар Борисов, на специален брифинг. Той дойде няколко часа след като стана ясно, че страната влиза в нов национален частичен локдаун от понеделник, при който ще бъде спряна работата на голяма част от стопанския живот. 

От всичко казано от Борисов, а и от неговата колежка - министърката на труда Деница Сачева, която говори от Добрич, стана ясно, че нови мерки, изготвени специално за новия локдаун няма да има, но пък ще бъдат продължени тези, които действат и в момента.  

Най-важното е, че ще трябва да се изчака нова нотификация от Европейската комисия за продължаването на схемата "НАП - разплащателна агенция". По тази схема търговците, засегнати от противоепидемичните мерки, наложени с 4 заповеди на министъра на здравеопазването, получават 20 % или 10 % от оборота си за съответните периоди на 2019 г. или 2020 г., като парите се изплащат именно от НАП, защото в агенцията се съдържа така или иначе цялата информация за съответната фирма. Новото е, че в опит да се действа по-бързо НАП ще приема заявления за кандидатстване, докато се чака нотификацията, така че когато тя дойде - разплащането да започне. Поне за тези, които са одобрени. 

Борисов обяви още, че продължава кредитирането за бизнеси и физически лица през Българската банка за развитие, както и това през Фонда на фондовете. Действащи остават и програмите за грантова помощ през Оперативна програма "Иновации и конкурентноспособност", макар че тя се отпуска бавно и тромаво и бизнесите се оплакват, че с месеци не могат да получат одобрената им помощ. 

Действащи остават и схемите 60/40, 80/20, както и тази, по която служителите, които са в неплатен отпуск, получават 75% от осигурителния си доход. Продължава и мярката "Запази ме". 

Деница Сачева припомни, че хората, които в следващите 10 дни ще излязат в неплатен отпуск, ще бъдат с непрекъснати осигурителни права, заради фактът, че неплатеният отпуск бе удължен заради пандемията до 90 дни. 

И двамата министри гарантираха, че всички мерки са финансово обезпечени, като единствено за "Запази ме" ще трябват още 6-7 млн. лв., които нямало проблем да се набавят. 

Търговците на дребно искат да се действа бързо

Междувременно изключително бърза реакция дойде и от Българската ритейл асоциация - търговците на дребно в страната (най-вече става дума за дребните търговци в моловете, които отново затварят). Те написаха специално писмо, адресирано до премиера Бойко Борисов, в което се обявяват за три спешни мерки. 

Първо, казват от Асоциацита, трябва "бързо изплащане на вече предвидените помощи на търговците на дребно". Финансовата подкрепа по одобрени програми, например за подпомагане на малки и средни предприятия с 10% от оборота, не е достигнала все още до преобладаващата част от засегнатите от предишните две затваряния търговци, казват от там. 

Второто искане е да се приеме, че служителите в магазините са също на "първа линия" и от Асоциацията апелират към правителството "държавта да разгледа въпроса с тяхната ваксинация с приоритет". 

На трето място, търговците искат да се подготвят спешни мерки в тяхна подкрепа, за да продължат да осигуряват работа на служителите си. 

От Асоциацията казват, че за последните три месеца са изгубили стотици милиони левове и че дори отварянето им през февруари (става дума за магазините в моловете) не е помогнало, защото потокът от клиенти е два пъти по-малък. 

"Около 15% от търговците на дребно у нас вече фалираха. Очакваме ефект на доминото в близко бъдеще“, твърдят от БРА. „Здравето е приоритет на всяко правителство и на всички граждани. Ще спазим мерките, които разпоредихте, но без помощ от държавата няма как да оцелеем“, се заключава в писмото.   

Сектор търговия на дребно осигурява прехраната на близо 300 000 души в страната. Около 85% от магазините на членовете на Българската Ритейл Асоциация бяха затваряни неколкократно заради ограничителни мерки. Голяма част от тях нямат нито един обект извън търговски център, казват още от българската ритейл асоциация.