Още един депутат от консервативния блок на германския канцлер Ангела Меркел се е оттеглил от поста си след информация в сп. "Шпигел", че е взел пари в замяна на лобиране за политическа партия от Република Северна Македония.

Според изданието Тобиас Цех от баварския Християнсоциалния съюз е получил петцифрена сума през 2016 г., за да съветва партията на бившия премиер на Северна Македония Никола Груевски. Той е водил и лично кампания за него. Засега няма твърдения, че каквато и да е бизнес връзка на депутата с партията на Груевски, би била незаконна.

Груевски по-късно бе осъден за корупция и избяга в Унгария, където получи убежище и живее в изгнание.

Блокът на Меркел изгуби вече трима депутати заради обвинения в корупция. 

Цех се оттгели, преди да стане ясно дали дейността му е била незаконна. В писмо до депутати от партията си той твърди, че няма за какво да си отправя упреци и нищо в работата му не е било извън закона.

„Въпреки това, в светлината на днешните дебати, днес не бих се заел със същата дейност като през 2016 година, защото я оценявам по различен начин“, признава обаче той.

Успоредно с консултантската си работа за ВМРО той провежда и кампания за своята кандидатура за депутат в Германия.

„Въпреки че през цялото време внимавах строго да разделям ясно работата си във фирмата ми и политическата ми дейност, сега ми става ясно, че при едновременно упражняване на икономическа и политическа дейност границите невинаги са видими за другите“, пише в писмото до колегите си още Цех.

39-годишният Цех влиза в Бундестага през 2016 година от ХСС. През 2020 отново става депутат.