Изборите ще бъдат честни, открити, наблюдаеми, а 4-дневният законов срок, в който трябва да бъдат обявени окончателните резултати от парламентарния вот ще бъде спазен.

Това са ангажиментите, които пое в национален ефир говорителят на ЦИК Димитър Димитров в интервю за БНР. Обещанието идва на фона на изтекло писмо от преброителя - държавната компания "Информационно обслужване", че може да има сериозни забавяния заради многото кандидати и сложните изборни протоколи. По втория въпрос и представители на секционни и районни избирателни комисии заявиха, че очакват грешки и пролбеми в навременната обработка на данните от гласуването. Темата придоби дори и кампаниен характер, след като най-изненадващо от ГЕРБ - с чиито гласове и по чиито предложения бяха приети текстовете в Изборния кодекс, указващи какво трябва да съдържат протоколите на секционните избирателни комисии, обвиниха ЦИК и конкретен неин представител от БСП, че нарочно предложил твърде сложни за попълване документи. Само че ЦИК взима решения с 2/3 мнозинство, видът на протоколите е ясен още от 4 февруари, а когато е взето решението 16 от 17 членове на централната изборна администрация гласуват "за".

Димитър Димитров обясни днес, че в последната оставаща седмица преди изборния ден на 4 април ще има варианти на тестови протоколи - интерактивни, за да може членовете на СИК, които искат да си проведат самообучение, да имат възможност за това. Повече обучение ще спомогне за улесняване на работата с протоколите.

Говорителят на изборната администрация уточни, че има улеснения на Изборния кодекс, които е възможно да бъдат направени на следващ етап. И че протоколът за тези избори всъщност е максимално опростен в сравнение с предишни години.

"Вероятно е 48-часовият срок за предаване на протоколите да не бъде спазен особено за големите избирателни райони. Но четиридневният срок за обявяване на окончателните резултати няма да бъде нарушен", декларира Димитров.

И съобщи, че "Информационно обслужване" ще разкрие допълнителни пунктове, компютри, за въвеждане на данните и работата ке върви по-бързо. Базите данни ще се обновяват периодично на страниците на ЦИК. Всеки член на СИК ще може допълнително да провери повторно протоколите си. Следва и повторно създаване на база данни в ЦИК и сравняване на числата, при разминаване ще се прави анализ.

По другия наболял проблем по изборната организация - подвижните избирателни урни за пациенти, поставени в изолация или под карантина заради коронавируса, Димитров каза, че интересът към този вид гласуване е слад засега. Припомняме, че по закон всеки, който няма възможност да излезе и да подаде бюлетина до 31 март заради ограничения в пандемията, може да заяви вот с подвижна урна. Тази опция обаче няма да съществува за хора, които бъдат с установен коронавирус или са били контактни с болен в периода от 31 март до изборния ден.