Съвместно проучване на Световната здравна организация и Китай за произхода на COVID-19 твърди, че предаването на вируса от прилепи на хора чрез друго животно е най-вероятният сценарий и че изтичането му от лаборатория е „изключително малко вероятно“. Това предаде днес Асошиейтед прес с гриф „ексклузивно“, позовавайки се на чернова на доклад от проучването.

Публикуването на доклада многократно се отлага, предизвиквайки въпроси за това дали китайската страна се опитва да изкриви заключенията, за да отклони от себе си отговорността за пандемията. Служител на Световната здравна организация заяви в края на миналата седмица, че очаква докладът да бъде готов за публикуване „през следващите няколко дни“.

АП съобщава, че е получила в понеделник предпоследната версия на доклада от базиран в Женева дипломат от държава членка на СЗО. Не е ясно дали текстът може още да бъде променен преди публикуването му.

Изследователите са изброили четири сценария за произхода на вируса и за разпространението му и са ги класирали по вероятност. Те са стигнали до заключението, че предаването му чрез второ животно е много вероятно. Прякото разпространение от прилепи върху хора също е вероятно, а разпространението чрез замразени хранителни продукти е възможно, но не е вероятно.

Най-близкият роднина на вируса, който причинява COVID-19, е открит при прилепите, за които е известно, че носят коронавируси. Докладът обаче казва, че „еволюционното разстояние между тези вируси в прилепите и SARS-CoV-2 се оценява на няколко десетилетия, което предполага липсваща връзка“.

В доклада се казва, че в панголините (на български люспеници), бозайници, покрити с броня от кератинови люспи, са открити много подобни вируси. Норките и котките са податливи на вируса COVID, което предполага, че те могат да бъдат носители.

Данните в доклада се основават до голяма степен на посещение на екип от международни експерти на СЗО в Ухан, китайския град, където COVID-19 е открит за първи път.

Питър Бен Ембарек, експертът на СЗО, ръководил мисията в Ухан, е заявил пред АП в петък, че докладът е финализиран и се проверява и превежда.

„Очаквам през следващите няколко дни целият процес да бъде завършен и да можем да го пуснем публично“, е казал той.